15 Iunie 2009

Adrian Vasilescu: Optimismul BNR este firesc



Optimismul bancii centrale este firesc si s-a manifestat referitor la problemele financiare ale tarii, in conditiile in care Ministerul de Finante a reusit sa se imprumute ca sa-si plateasca datoriile, iar Romania nu este in incapacitate de plata, a spus Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, citat de NewsIn.
"Optimismul BNR este firesc. S-a manifestat la un singur lucru si anume, de fiecare data cand a aparut vocea BNR, s-a referit pe rand la problemele financiare cu care ne-am confruntat. Era Ministerul de Finante in situatia de a nu-si mai plati datoriile? S-a rezolvat aceasta situatie si bancile s-au mobilizat si-au imprumutat Ministerul de Finante. S-a vorbit despre incetare de plati? Romania nu este in incetare de plati", a spus Adrian Vasilescu.

Reactia consilierului guvernatorului BNR a venit dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca optimismul BNR nu are acoperire, cata vreme se va inregistra o scadere a produsului intern brut (PIB) si in trimestrul II, ceea ce inseamna ca Romania intra in recesiune, iar in aceste conditii Executivul trebuie sa asigure plata salariilor.

"In momentul de fata, din punct de vedere tehnic Romania este in prag de recesiune. Suntem in ultima luna a trimestrului II. Am avut primul trimestru cu recesiune limpede. Prognozele ne arata ca vom avea inca un trimestru de scadere cu minus si minus cu minus, trimestrul I cu trimestrul II va da recesiune oficiala", a adaugat Vasilescu.

In legatura cu rezerva minima obligatorie, Vasilescu a precizat ca "este un program facut cu FMI". "Acest program deja a inceput. Un miliard a plecat deja din rezerva BNR la bancile comerciale. Alte sume vor pleca in lunile urmatoare", a precizat consilierul guvernatorului BNR.

"De la inceputul anului, banca centrala a redus de doua ori dobanzile. Probabil ca mai departe, consiliul de administratie al BNR va avea un program de reduce in continuare a dobanzilor, plecand de la faptul ca avem inflatia coborata la zero si probabil ca vor fi inca un numar de luni de aici incolo cu inflatie spre zero. Aici, avem o problema foarte serioasa. Dobanzile bancilor comerciale sunt sus, la 12-14%, adica cu mult peste rezerva BNR si intr-o situatie nefireasca de rata reala cu mult pozitiva", a mai spus Vasilescu.



Citeste si