Astfel, peste o luna, cursul de schimb se va situa la 4,25 unitati/euro, pentru ca, in 3 luni, sa urce pana la 4,30 lei/euro.

"Pe termen scurt, orice stire negativa va avea un impact minim asupra monedei locale, luand in calcul determinarea BNR de a mentine cursul de schimb stabil", se arata in raportul citat.

La urmatoarea sedinta de politica monetara, de la finalul lunii iunie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea cobori dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, dar analistii ING se asteapta ca decizia sa aiba un impact redus asupra cursului de schimb, miscarea fiind in ton cu asteptarile pietei.

Totodata, raportul sustine ca banca centrala va continua sa relaxeze politica monetara prin dobanda cheie si in luna august, cand va opera o noua reducere.

Cotatiile minime pentru leu vor fi atinse in jumatate de an, in opinia analistilor ING, care prognozeaza un curs de schimb maxim de 4,5 lei/euro la finalul acestui an.

"Riscurile fata de vanzarea puternica a leului catre finalul acestui an si/sau la inceputul lui 2010 sunt destul de ridicate. Primul raport din cadrul programului FMI trebuie sa aiba loc pana pe 15 septembrie si nu ridica riscuri reale (bazat pe tintele din luna iunie). Cu toate acestea, riscurile sunt mai ridicate penru evaluarile din decembrie si martie, dupa ce ar putea aparea probleme atat in ce priveste deficitul bugetar, cat si inflatia", sustin analistii ING.

Cu toate acestea, cursul de schimb va incepe sa coboare de la inceputul lui 2010, iar in termen de 12 luni, leul se va aprecia pana la 4,15 unitati/euro, mai spun analistii ING.