Piata asigurarilor 'unit-linked' (cu componenta investitionala) poate scadea cu 5-10% in 2009, in contextul in care romanii se orienteaza catre produsele traditionale si mai putin catre cele cu expunere pe bursa, a spus directorul directiei asigurari de viata al Generali Asigurari, Ovidiu Racoveanu.
In 2008, piata de asigurari 'unit-linked' a fost de aproximativ 520 milioane lei.

La produsele de tip 'unit-linked', companiile plaseaza in fonduri de investitii o mare parte din prima platita, dar riscul investitional apartine clientului, intrucat acesta este cel care decide in care dintre fonduri isi plaseaza banii. Clientul mai decide si nivelul ponderii investite din prima de asigurare, cu conditia sa ramana o anumita suma care sa acopere prima de asigurare de viata.

"Incertitudinea si lipsa banilor conduc la rezilieri in unele cazuri", a mentionat directorul directiei asigurari de viata al Generali Asigurari, Ovidiu Racoveanu, citat de NewsIn.

El a explicat ca exista foarte multe cazuri de clienti cu probleme, precum credite, datorii, cheltuieli mai mari decat veniturile si, posibil, evenimente neplacute precum somaj sau imbolnaviri. "Astfel de evenimente conduc la un fel de panica si tendinta de a inceta platile pe care nu si le mai pot permite", a explicat Racoveanu.

In aceste situatii, societatile de asigurari ar trebui sa explice clientilor ca renuntand la asigurari nu mai au protectie. "Mesajul nostru este sa nu se rezilieze politele. Exista si optiuni cum ar fi rascumpararile partiale sau imprumuturile pe polite, ca masuri de continuare a unui contract", a explicat oficialul Generali Asigurari.

Racoveanu a adaugat ca este mult mai bine sa reduci primele platite sau sa amani de la plata un astfel de contract de capitalizare inceput in urma cu doi sau mai multi ani in loc sa il reziliezi. "Daca un client reincepe un contract dupa doi sau trei ani la un alt asigurator va avea economii mai mici si costuri suplimentare pentru pensia sa", a precizat el.

La nivelul intregii piete de asigurari de viata, produsele 'unit-linked' au avut o pondere de 29% in primul trimestru din acest an, restul de 71% fiind reprezentat de asigurarile de viata traditionale. In 2008, piata asigurarilor de viata a avut aceeasi structura ca in primul trimestru din 2009.

Criza financiara internationala a lovit puternic piata de capital si instrumentele financiare care se bazau pe plasamente la bursa, precum fondurile mutuale in actiuni.

Piata asigurarilor de viata in 2009, ritm de crestere de peste 10 ori mai mic decat in 2008

In 2008, piata asigurarilor de viata a crescut cu 24,11%, pana la 1,8 miliarde lei, reprezentand 20,5% din intreaga piata de asigurari.

"Scaderea produsului intern brut va influenta, probabil, in sensul unei stagnari, piata asigurarilor de viata. Probabil va fi o crestere foarte usoara, de 1-2% in acest an", a estimat Racoveanu.

El a subliniat ca, in prezent, putem vorbi de o tendinta de crestere a asigurarilor traditionale in total piata si o descrestere a celor 'unit-linked' (cu componenta investitionala n.r.) fata de anii trecuti. "Intrucat bursa a suferit o corectie semnificativa anul trecut, acum ar putea fi un moment foarte bun pentru a incepe o polita de tip unit-linked", a mai spus Racoveanu.

In ce priveste Generali Asigurari, Racoveanu sustine ca primele pe segmentul asigurarilor de viata ar putea creste cu aproximativ 10% in acest an.

"Nu am fost afectati pe partea de asigurari 'unit-linked'. Nu exista scaderile pe care le-au inregistrat alti asiguratori. Sigur ca si noi ne confruntam cu polite neplatite si cu rezilieri, dar procentul este foarte mic", a explicat oficialul Generali.

Produsele de asigurari 'unit-linked' sunt de numai doi ani in portofoliul Generali, ponderea acestui segment fiind de 20% in totalul asigurarilor de viata.

Cat priveste piata romaneasca de asigurari de viata, Racoveanu a mai estimat ca ar putea creste cu 50%-80%, daca se va aplica un plafon de deductibilitate de 300-400 euro pentru angajator, masura care ar stimula economisirea.

"O deductbilitate de 300-400 euro ar putea insemna o crestere de 50%, chiar intr-o perioada de criza, iar intr-o perioada normala ar putea conduce la o crestere de peste 70-80%", a mentionat Racoveanu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri