Presedintele Traian Basescu a declarat ca in Romania bancile prefera contracte mai putine, dar cu valori mari, si practica dobanzi exagerate, aceste aspecte traducandu-se, pe termen mediu si lung, intr-un prejudiciu nu doar pentru economia romaneasca, ci si pentru banci.
"In Romania, bancile prefera contracte mai putine, insa cu valori unitare mari. In acelasi timp, practicarea unor dobanzi exagerate nu poate avea efecte benefice asupra economiei. Ea se poate traduce, pe termen mediu si lung, intr-un prejudiciu nu doar pentru economia romaneasca ci, pana la urma, chiar pentru banci", a spus seful statului. In acest context, Basescu a aratat ca este "foate necesara", in acest moment, flexibilizarea conditiilor de creditare de catre banci, dar si o mai buna reglementare si supraveghere a institutiilor financiare.

O alta problema cu care se confrunta cetatenii romani este, potrivit presedintelui, birocratia-"una dintre piedicile majore in calea dezvoltarii afacerilor, a intreprinderilor mici si mijlocii". "Romania are inca un numar mare de taxe si impozite, unele chiar fara o contributie semnificativa la bugetul de stat. Din aceasta perspectiva, sustin in continuare necesitatea simplificarii de urgenta a sistemului de taxe si impozite", a precizat Basescu, potrivit NewsIn.

Pe de alta parte, a aratat seful statului, Romania are nevoie de o crestere imediata si substantiala a capacitatii sale de absorbtie a fondurilor europene. "Este vitala accelerarea acestui proces, in care administratia romaneasca nu a fost foarte eficienta in ultimii ani. Pana in anul 2013, Romania are la dispozitie(..) un total de 54 de miliarde de euro care trebuie cheltuiti pe proiecte de infrastructura, pe proiecte de mediu, pe proiecte de educatie, pe proiecte din mediul rural, pe proiecte de dezvoltare a capacitatilor noastre de epurare a apelor si care vor aduce imbunatatiri semnificative atat in viata cetatenilor, cat si in activitatea firmelor din Romania", a spus Basescu, precizand ca, in plus, Romania are angajate de cativa ani cu diverse institutii financiare credite pe termen lung, in valoare de 3,55 miliarde euro, la care se platesc comisioane de neutilizare.

Basescu a sustinut ca banii europeni pot fi folositi pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, punand accent pe importata dezvoltarii trasportului pe Dunare, cat si a infrastructurii energetice.

Seful statului a apreciat ca tema conferintei la care a participat, si anume investitiile pentru viitor, exprima solidaritate si responsabilitate din partea intreprinzatorilor europeni din Uniunea Europeana si a amintit ca marele avantaj al Uniunii Europene, "mai ales in conditii de criza, il reprezinta combinatia dintre eficienta, solidaritate si actiune comuna". "Aceasta ne face sa fim increzatori in capacitatea Uniunii Europene de a diminua efectele crizei si de a gasi solutii pentru combaterea efectelor acestora", a spus presedintele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri