Daca BNR a decis sa restrictioneze drastic creditul in valuta, prin deciziile CA al bancii centrale luate in ultima sedinta, bancile comerciale sint puternic presate sa reduca dobinzile la creditele in lei. Concret, BNR a hotarit sa lase bancile sa se descurce cum pot cu leii aflati in exces pe piata. Rata dobinzii la facilitatea de depozit a BNR a fost redusa de la 4% la numai 1% pe an. Daca pina la adoptarea acestei decizii, bancile comerciale puteau plasa la Banca Nationala leii cu care nu aveau ce face cu 4%, acum cistigul potential s-a redus de 4 ori. Bancile vor fi nevoite sa scape de lei prin acordarea de credite firmelor si populatiei la dobinzi mult mai mici decit cele actuale. De altfel, guvernatorul Mugur Isarescu anticipa recent ca bancile vor fi obligate sa reduca foarte mult dobinzile la imprumuturile in lei, dobinzi care se afla in prezent mult peste rata prognozata a inflatiei.

Analiza indicatorilor monetari evidentiaza tendinta ingrijoratoare ca expansiunea creditelor in valuta sa devanseze in continuare dinamica imprumuturilor in moneda nationala. Formarea si conso-lidarea pietelor financiare in lei, inclusiv a celor pe termen mediu si lung, sint esentiale atit pentru eficienta politicii de tintire directa a inflatiei, cit si pentru trecerea in viitor la moneda euro, in conformitate cu criteriile de la Maastricht-explica BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri