Activitatea de creditare se va accelera "spre sfarsitul trimestrului al treilea sau la inceputul trimestrului al patrulea", a declarat directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

El se asteapta la o crestere a soldului creditului neguvernamental la final de 2009 fata de sfarsitul anului trecut.

"Spre finalul trimestrului al treilea sau la inceputul trimestrului al patrulea din acest an vom vedea o activitate de creditare sporita, inclusiv datorita programului Prima Casa. In plus, daca ne uitam la ce se intampla cu dobanzile la depozite, acestea scad, insa dureaza aproximativ 3 luni pana cand aceste modificari sunt transferate si dobanzilor la credite", a spus Nicolae Cinteza, la The Money Channel.

El a afirmat ca se asteapta la un avans al creditului neguvernamental la finalul lui 2009 comparativ cu sfarsitul anului 2008, noteaza Newsin.

Volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut pentru a doua luna la rand in aprilie, cu 1% fata de luna precedenta, pana la 200,55 miliarde lei (47,9 miliarde euro), iar ritmul anual de crestere a coborat la 18,9%, calculat in termeni nominali, de la 23,1% in martie, potrivit datelor BNR.

In martie, creditul neguvernamental scazuse cu 2,1% fata de februarie - luna in care s-a inregistrat un usor avans, in termeni nominali si la valoarea echivalata in lei. Fata de varful atins la finalul lunii februarie, de 206,89 miliarde lei (48,2 miliarde euro), creditul neguvernamental a scazut cu 6,34 miliarde lei in doua luni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si