In a cincea licitatie de titluri de stat din aceasta luna, Finantele au atras cu un sfert mai putin decat valoarea de 750 milioane lei anuntata initial, iar randamentul maxim acceptat a fost de 11,25% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de 1,13 miliarde lei, potrivit NewsIn

La sedinta similara din 21 mai, MFP a plasat obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitate la trei ani in valoare de 639,17 milioane lei, pentru care plateste un randament mediu anual de 11,05%.

Finantele si-au propus sa atraga in luna iunie 7,5 miliarde lei, dupa ce, in primele cinci luni din acest an, au atras 32,8 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat pentru finantarea si refinantarea datoriei publice. Dupa primele patru licitatii din iunie, MFP a strans 6,1 miliarde lei.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.