Din cauza neglijentei, a meseriei ori a prostiei putem produce fara sa vrem daune altor persoane si deci sintem buni de plata. Pentru a fi scutiti de aceasta grija, companiile de asigurari au scos pe piata produsul numit asigurarea de raspundere civila fata de terti. Ele se angajeaza sa plateasca pentru prostia asiguratului.
Raspunderea civila fata de terti este o asigurare care acopera daunele produse de o persoana fizica ori o institutie altor persoane prin activitatea pe care o desfasoara, sustine Dan Razvan, directorul sucursalei Bucuresti a firmei Ardaf. In general, valoarea primei de asigurare este in functie de valoarea asigurarii. Astfel, pentru o asigurare de 50.000 de euro prima pe care trebuie sa o platim este de 0,25-0,3%, adica 125-150 de euro anual. La o asigurare de 10.000 de euro valoarea primei ajunge la 25-30 de euro. Totul depinde de ce daune am putea produce semenilor nostri.

Ce daune putem produce

Multi dintre cititori se vor intreba ce daune am putea produce fara sa vrem. Un prim raspuns la aceasta intrebare este dat de inundatii. Prin faptul ca am uitat deschis robinetul de apa de la bucatarie ori de la baie am provocat fara sa vrem inundarea vecinului. Iar potrivit legii, daca el ne actioneaza in judecata trebuie sa platim. Daca poate ne intelegem cu vecinul, nu acelasi lucru il vom putea face daca sub apartamentul nostru isi are sediul un magazin de electrocasnice. Sa zicem ca apa s-a scurs pe un televizor cu plasma de vreo 200 de milioane de lei vechi, iar firma in cauza are incheiata o polita de asigurare pentru marfa din magazin cu o firma de asigurari. Fiti siguri ca societatea de asigurari va va da in judecata pentru a-si recupera dauna. Si atunci sinteti buni de plata. Daca, in schimb, aveti o asigurare de raspundere civila totul se rezolva intre societatile de asigurari, iar dumneavoasta puteti scapa de acest calvar.

Alte daune

Un al doilea caz este cel al unui incendiu. De la o instalatie electrica proasta locuinta noastra a luat foc. Dar acest incendiu a afectat si casele vecinilor. Ei ne pot cere daune in instanta. Iar dreptatea, chiar daca nu ne place, va fi de partea lor. Nu uitati, spre exemplu, de accidentele provocate de scurgerile de gaze sau de explozia unor butelii. Si aici putem plati celor care au avut de suferit, daca de vina este instalatia noastra de gaze.

Invitatii afectati

Un ultim exemplu pe care il vom prezenta se refera la vizita unor prieteni. Daca din greseala lustra din sufragerie cade in capul musafirului, iar aceasta are de suferit el ne poate da in judecata si ne poate cere daune. Asta deoarece accidentul s-a produs in casa noastra. In general, romanii nu apeleaza la instanta pentru a-si obtine drepturile daca au de suferit mici accidente. Si atunci nu prea se inghesuie nici sa incheie o asigurare de raspundere civila, mai spune Dan Razvan.

De la restaurant la spital

Asigurarea de raspundere civila fata de terti nu se adreseaza doar persoanelor fizice, ci si celor juridice. Dar nici firmele nu dau navala la usa societatilor de asigurari. Cu toate astea, sint foarte multe exemple unde firmele ar putea avea probleme. Spre exemplu, la un restaurant, un client cade si-si rupe piciorul din cauza scarilor proaste ori a mochetei vechi. E de ajuns sa ceara daune restaurantului in instanta si acesta va vedea ce inseamna lipsa unei asigurari de raspundere civila. Mai grav pentru restaurant va fi daca persoana care are de suferit are incheiata cu o firma de asigurari o asigurare de viata. Va fi bun de plata restaurantul pentru ca firma de asigurari va dori sa-si recupereze banii pe care i-a cheltuit in spital cu clientul sau. Tot apropo de restaurante, acestea ii vor despagubi si pe clientii care sufera o indigestie din cauza mincarii proaste.

In restul Europei e de rau

In Europa, asigurarea de raspundere civila fata de terti este necesara impotriva proceselor care au loc din tot felul de motive. Daca nu ai asigurare de raspundere civila in Europa e de rau. Acolo oamenii isi cer foarte repede drepturile in instanta daca au de suferit de pe urma neglijentei tale, sustine Bogdan Andriescu, directorul casei de brokeraj in asigurari EOS Romnia. Totusi, specialistii in asigurari cred ca piata asigurarilor de raspundere civila fata de terti va cunoaste o mai mare dezvoltare odata cu integrarea Romniei in Uniunea Europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri