Estimare: 40% din locuinte, acoperite de asigurarea obligatorie in primul an

Gradul de acoperire a asigurarii obligatorii a locuintelor va fi de circa 30-40% in primul an de dupa intrarea in vigoare a legii 260/2008, a declarat directorul general in cadrul Directiei Generale de Reglementari si Autorizari Asigurari Obligatorii, Marius Bulugea.
El a adaugat ca in Romania exista aproximativ 8,4 milioane de locuinte, iar din acest total, circa 60-70% sunt de tip A, construite din materiale performante, si pentru care se va plati o prima anuala obligatorie de asigurare de 20 euro. Pentru restul locuintelor, de tip B, prima obligatorie este de 10 euro/an.

Bulugea a explicat ca procentajul mic din primul an de dupa intrarea in vigoare a legii este efectul inexistentei unei baze adecvate de date privind persoanele ce trebuie sa plateasca asigurarea, in special date referitoare la asiguratii din mediul rural.

Bulugea a precizat ca despagubirile medii anuale, ce acopera cutremurele, alunecarile de teren si inudatiile, se ridica la 100 milioane euro, la un grad de acoperire a asigurarilor obligatorii de 85% din totalul asiguratilor.

De asemenea, oficialul a mai spus ca actuala lege nu contine prevederi referitoare la cladirile cu un grad ridicat de pericol, in cadrul producerii de seisme, dar se doreste ca aceasta categorie sa fie exclusa din lege.

Dan Constantinescu, membru al consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a declarat, la randul sau, ca Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si-a dat avizul asupra proiectului de modificare a legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Modificarile au fost trimise CSA, care trebuie sa le aprobe.

Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.

Capitalul social al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) va fi de cel putin 12 milioane euro.

Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Radu Stancu, a declarat la sfarsitul lunii mai ca legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010, data de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite.
Conform legii, participatia maxima a fiecarui asigurator la PAID nu poate depasi 15% din capitalul Pool-ului.

Potrivit CSA, aproximativ 20 de asiguratori - aproape jumatate din companiile de pe piata - au anuntat ca vor sa participe la acest Pool.
Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri