E oficial: BNR a dat un prim semn in relaxarea politicii monetare in cadrul sedintei de astazi.

[Update6] BNR explica decizia de astazi: Relaxarea politicii monetare va contribui la corelarea dobanzilor bancilor cu dobanda cheie

BNR a decis reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valuta pentru a sprijini creditarea economiei si anticipeaza ca relaxarea politicii monetare va contribui la revenirea graduala a dobanzilor practicate de bancile comerciale "la pozitia fireasca fata de dobanda cheie".

"In vederea fluidizarii fluxurilor de lichiditati, alinierii graduale la standardele Bancii Centrale Europene si sprijinirea unui proces sustenabil de creditare in economia romaneasca, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat totodata reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 15 % de la 18% si a celei aplicabile pasivelor in valuta la nivelul de 35% fata de 40%, ambele pentru scadentele reziduale de sub doi ani, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009", se arata in comunicatul detaliat publicat de BNR.

[Update5]
Citi: Scaderea RMO reflecta ingrijorarea BNR pentru contractia economiei

Scaderea ratelor pentru rezervele minime obligatorii (RMO) de catre BNR arata ingrijorarea crescuta a bancii centrale pentru slabiciunile economiei romanesti, considera analistii grupului Citi, care estimeaza contractia cu 6% a PIB-ului in 2009.

Analistii de la Citi isi mentin prognoza de scadere a ratei dobanzii de politica monetara pana la 7,25% la finalul anului, in conditiile in care marti banca centrala a decis sa taie dobanda cheie de la 9,5% la 9% pe an.


[Update4] Banii din RMO pot ajunge in titluri de stat sau in strainatate, in lipsa solutiilor de creditare


Bancile vor plasa o parte din banii eliberati din rezervele minime in titluri de stat, in conditiile in care cererea solvabila de credit ramane limitata la nivelul economiei, considera analistii, care nu exclud iesirea unor sume din tara daca piata interna nu va putea absorbi integral lichiditatile.

In acelasi timp, economistii estimeaza ca masura de reducere a rezervelor minime obligatorii va imbunatati lichiditatea din piata fara a crea, insa, un exces si fara a schimba comportamentul BNR, care va continua sa gestioneze nivelul lichiditatii prin operatiuni de piata.

"Pe segmentul creditarii populatiei, estimam ca, la nivel de piata, gradul de indatorare este de aproximativ 20%, in conditiile in care gradul de indatorare al celor efectiv imprumutati este de aproximativ 40%. Pe segmenul companiilor, contextul economic actual face dificila o activitate de creditare puternica", a declarat, citat de NewsIn, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

[Update2] In urma deciziei de astazi, dobanda de politica monetara revine la nivelul in vigoare in perioada februarie-martie 2008, cand BNR era, insa, intr-un ciclu de inasprire a politicii monetare.

De la inceputul lui 2009, BNR a coborat dobanda cheie cu 1,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 9%.

Mai mult, in urma deciziei, scad automat, incepand din 1 iulie, si dobanzile la facilitatea de credit (lombard), de la 13,5% la 13% pe an, si la facilitatea de depozit de la 5,5% la 5%, in conditiile in care acestea sunt fixate la plus/minus 4 puncte procentuale fata de dobanda cheie.

Daca decizia de reducere a dobanzii de politica monetara de la 9,5% la 9% - pe care banca centrala o percepe bancilor la injectiile de lichiditate in piata prin operatiuni repo - era asteptata, scaderea simultana a rezervelor minime obligatorii la lei si valuta a surprins, unii analistii mizand fie pe o miscare mai prudenta, de diminuare pe un singur palier, fie pe o mentinere a nivelului actual.

In urma deciziei de astazi, rezervele minime obligatorii scad la resursele in lei si valuta atrase de banci cu scadenta reziduala sub doi ani si la cele cu scadenta peste doi ani, dar care au clauza de rambursare anticipata. Pentru finantarile atrase cu scadenta peste doi ani fara clauze de rambursare anticipata, nivelul RMO este zero atat la lei, cat si la valuta.

Banca centrala plateste in prezent bancilor, la rezervele minime constituite, dobanzi anuale de 5,11% la lei, 2,67% la euro si 1,07% la dolari.
Pe langa deciziile legate de dobanda si rezerve minime, banca centrala a anuntat ca va continua sa utilizeze activ operatiunile de piata "in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar".

"Banca Nationala a Romaniei va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se mai spune in comunicatul institutiei.

Un comunicat detaliat in legatura cu deciziile de astazi va fi dat publicitatii in jurul orei 16. Ramaneti pe wall-street.ro pentru a afla mai multe detalii despre decizia BNR de astazi.

[Update] Bancherii , catre BNR: RMO sa fie calculate prin excluderea banilor de la institutiile financiare internationale


Bancherii au solicitat BNR excluderea liniilor de finantare de la institutiile financiare internationale din baza de calcul a RMO, iar guvernului posibilitatea creditarii firmelor care au de incasat TVA de la stat pe baza unui document emis de ANAF, a spus, citat de NewsIn, presedintele ARB, Radu Ghetea.

"Sustinem in continuare reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO), dar si neluarea in calcul a liniilor de finantare atrase de banci de la institutiile financiare internationale. In prezent, exista prevederea in regulament, recent introdusa, ca pasivele cu scadenta mai mare de doi ani sa nu intre in baza de calcul, dar cu conditia ca aceste linii sa nu aiba in contract prevederea de rambursare anticipata, situatie pe care o putem intalni. Solicitam sa se mentioneze expres ca liniile de finantare de la BERD, BEI sau IFC sa nu fie luate in calcul", a spus Ghetea.

BNR a coborat dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, in urma deteriorarii peste asteptari a mediului economic in primul trimestru si a redus de la 18% la 15% rezervele minime obligatorii la pasivele in lei, pentru asigurarea unei lichiditati permanente in piata si de la 40% la 35%, pe cele in valuta.

Astfel, nivelul rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie la Banca Nationala a Romaniei scade, incepand cu perioada de constituire 24 iulie-23 august, de la 18% pana la 15% din resursele atrase (pasive) in lei si de la 40% la 35% la cele in valuta.

Analistii subliniau ca situatia economiei romanesti s-a agravat peste asteptari in primul trimestru si ca, in aceste conditii, actualul nivel al dobanzii de politica monetara este prea ridicat.

Produsul intern brut al Romaniei a scazut in primul trimestru cu 6,2% fata de perioada similara din 2008, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Majoritatea membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) estimau o scadere a dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 9% si sa mentina cotele de constituire a rezervelor minime obligatorii la 18% la lei si 40% la valuta.

De la inceputul lui 2009, BNR a coborat dobanda cheie cu 0,75 puncte procentuale, de la 10,25% la 9,50%, a redus la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani si a permis bancilor sa calculeze un grad de indatorare mai mare solicitantilor de credite, in cazurile in care acestia garanteaza imprumuturile cu proprietati imobiliare "de buna calitate".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri