Banca Nationala a Romaniei a lansat cel de-al patrulea Raport asupra stabilitatii financiare, document de evaluare a soliditatii sistemului financiar, a factorilor care influenteaza performanta sa de ansamblu si principalele sale componente, precum si interactiunea acestuia cu economia reala si mediul extern.
Raportul subliniaza conditiile dificile de functionare a sistemului financiar romanesc in cursul anului 2008 si trimestrului I 2009, marcate de inrautatirea continua a mediului financiar international, asocierea regiunii cu un grad mai inalt de risc si deteriorarea perceptiei investitorilor straini pe fondul persistentei dezechilibrelor structurale si macroeconomice.

Potrivit BNR, toate componentele sistemului financiar au resimtit socurile provenind din mediul extern. Influenta cea mai evidenta s-a resimtit pe piata de capital, insa rolul critic pentru stabilitatea financiara de ansamblu a revenit sectorului bancar, prin caracterul dominant in sistem.

Principalele vulnerabilitati pentru sectorul bancar, manifestate pregnant in aceasta perioada de criza economica si financiara globala sunt volatilitatea finantarii externe si riscul de credit sporit reflectat de dinamica accentuata a creditelor neperformante, arata raportul bancii centrale.

Finantarea externa a institutiilor de credit si companiilor romanesti a inregistrat, de la debutul crizei, o crestere a costurilor si o reducere a scadentelor. Ulterior incertitudinile legate de finantare au crescut, reflectind, pe de o parte, criza de lichiditate din tarile cu investitii in sectorul bancar din Romania si, pe de alta parte, expunerea importanta a investitorilor straini in bilantul (pasivul) companiilor si bancilor romanesti.

Acest context a impus initierea unor masuri preventive, care s-au concretizat in negocierea pachetului de finantare externa cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si alte institutii financiare internationale.

Pachetul de finantare externa, impreuna cu intelegerile convenite la Viena/Bruxelles cu grupul principalelor banci din Romania cu capital strain au contribuit la atenuarea perspectivei ajustariii profunde si rapide a finantarii externe, indeosebi a celei pe termen scurt, cu evitarea unor consecinte adverse asupra activitatii economice si sectorului bancar.

Riscul de credit a crescut, indeosebi in ultimele luni, consecinta a deteriorarii conditiilor economice interne, inclusiv a restragerii cererii externe pentru subsidiarele multinationalelor din Romania. Sectorul companiilor s-a confruntat cu dificultati de finantare in crestere, inclusiv legate de costurile acesteia, ceea ce a sporit dificultatile pentru onorarea serviciului datoriei si a reinflamat blocajul financiar. Sectorul populatiei a consemnt ajustari semnificative ale activelor nefinaciare si financiare, iar debitorii cu venituri mai mici (cu ponderea cea mai mare in totalul creditelor) au cele mai mari dificultati in rambursarea datoriilor, afectati de reducerea veniturilor si de expunerea la riscul valutar.

In acest context, au fost derulate o serie de scenarii de testare la stres, scenarii care atesta o capacitate buna de absorbtie a unor socuri in conditiile suplimentarilor de capital efectuate deja si de cele in curs de materializare.

Sistemul financiar romanesc s-a dovedit apt sa absoarba socuri de intensitate si persistenta relativ moderate, indicatorii de stabilitate financiara semnaland un risc sistemic scazut in conditiile unei expuneri externe limitate.

Celelalte componente ale sistemului financiar au resimtit profund efectele crizei, in special piata de capital, insa dimensiunile lor reduse au contribuit la mentinerea riscului sistemic la un nivel scazut.

Ce decizie va lua BNR? Afla cum vad analistii decizia Bancii Nationale de astazi, in conditiile in care activitatea economica s-a contractat mult peste asteptari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri