"Cu un avans de 3.000 de euro, un roman isi poate cumpara o casa, cu dobanzi intre 42 si 49% mai mici. Astfel, mobilizam piata financiara, satisfacem o nevoie sociala de locuinte si dam un imbold industriei constructiilor", a spus Pogea.

El apreciaza ca programul guvernamental Prima Casa va deveni operational pana la jumatatea lunii iulie. "Pana pe 15 iulie cel tarziu, programul Prima Casa va intra in efectivitate", a mai spus ministrul finantelor.

Cele 20 de banci care au depus oferte sunt BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Tiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank.

Bancherii intra in Prima Casa

Bancile au suprasubscris programul, valoarea creditelor pe care acestea sunt dispuse sa le acorde fiind de 1,457 miliarde euro, peste plafonul impus de guvern, de 1 miliard de euro.

Pogea a precizat ca Ministerul Finantelor si Ministerul IMM-urilor vor semna in 2 iulie ordinul comun de garantare a fondurile alocate de banci pentru programul Prima Casa, iar imediat dupa aceea, va incepe procesul prin care fiecare banca va semna, individual, conventiile de garantare, informeaza NewsIn.

"Intr-o saptamana, de joi, 2 iulie, apreciem ca vor fi semnate conventiile de garantare cu bancile. Este interesul lor sa semneze cat mai repede", a afirmat Pogea.

Ministrul a sustinut ca, in multe cazuri, bancile au venit cu oferte mai bune decat cele solicitate de executiv, ceea ce, in opinia lui, va genera competitie intre ofertanti, in avantajul clientilor.