Daca in mod obisnuit banca este cea care solicita garantii sau giranti, exista si cazuri in care aceasta institutie devine girantul clientului. Fie ca este vorba de licitatii sau chiar de obtinerea unui credit, o firma se poate folosi in afacerile sale de girul bancii, prin intermediul scrisorilor de garantie.
Scrisoarea de garantie bancara (SGB) nu reprezinta un instrument de plata efectiv, fiind doar un inscris prin care un garant, in acest caz o banca, se obliga sa plateasca o suma de bani creditorului unui debitor, in eventualitatea in care acesta din urma nu o va face. Practic, prin scrisoarea de garantie nu se garanteaza fapte, ci banca il asigura pe creditor ca debitorul este solvabil (are credit), iar in cazul in care nu-si va indeplini obligatiile contractuale, acestea vor fi acoperite de banca. In general, SGB reprezinta un mijloc de inlesnire a unor tranzactii incheiate intre parti intre care nu exista garantia onorarii obligatiilor reciproce sau nu exista disponibilitatile banesti necesare.

Mai ieftin decat un credit

Scrisorile de garantie bancara se pot emite de catre banci la solicitarea clientilor persoane fizice sau juridice, legal constituite. SGB se pot emite fie in baza unui depozit colateral constituit la banca sau alte garantii lichide constituite in favoarea bancii, fie pe baza altor garantii mai putin lichide (ipoteci, gajuri etc.), caz in care solicitantul trebuie sa faca dovada existentei surse-lor de plata a angajamentului asumat de banca pe perioada respectiva, explica Mirela Rujea, director Divizia IMM din cadrul Bancii Romanesti.

Scrisorile se acorda in functie de rulajul firmei respective, dupa un calcul al bonitatii clientului. Avanta-jul scrisorii de garantie bancara consta in faptul ca firma nu-si imobilizeaza resursele, folosindu-se in acest caz de girul bancii, costurile percepute de banci pentru SGB emise fiind mult mai mici decat pentru creditele acordate.

Bani siguri

Situatiile cel mai des intalnite in care o firma utilizeaza acest produs sunt licitatiile. Pe langa avansul depus de orice participant, la dosar trebuie atasata si o dovada a solvabilitatii in cazul castigarii licitatiei. Cu alte cuvinte, trebuie sa arati ca ai cu ce sa platesti. Daca firma respectiva nu doreste sa garanteze cu extrasul de cont, caz in care banii nu mai pot fi utilizati, prin aceasta scrisoare se garanteaza ca societatea, daca va castiga licitatia, va incheia contractul.

Scrisorile mai pot fi folosite si pentru a garanta executarea de catre furnizor a unui contract in bune conditii sau in cazul exportului, cand banca se obliga sa efectueze plata in favoarea furnizorului. De asemenea, scrisorile sunt folosite si pentru a garanta cumparatorului strain restituirea avansului acordat furnizorului, daca acesta nu livreaza marfurile din vina lui.

Imprumuturi fara garantii reale

Pentru IMM-urile aflate la ince-put de drum si care doresc sa obtina un credit de la o banca scrisorile de garantie sunt extrem de utile. In conditiile actuale, pentru obtinerea unui credit de la o banca, solicitantul va trebui sa vina cu garantii reale pentru rambursarea imprumutului (imobile, terenuri, echipamente). Si cum garantiile solicitate de banca (in general fiind preferate cele imobiliare) trebuie sa acopere in jur de 120% din valoarea creditului, plus dobanda, pentru firmele tinere este destul de dificil, daca nu chiar imposibil sa aduca astfel de garantii. In acest caz, SGB pot fi eliberate de fondurile de garantare a creditelor sau chiar de alte banci.
In emiterea si utilizarea scrisorilor de garantie bancara nu exista reguli internationale, motiv pentru care fiecare banca isi ia toate masurile de precautie pentru ca debitorul principal sa plateasca suma convenita si numai in ultima instanta sa fie nevoita sa achite datoria clientului. De aceea, in prezent, obtinerea unei scrisori de garantie este o intreprindere destul de anevoioasa, motiv pentru care majoritatea firmelor nu apeleaza prea des la acest produs.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri