Din 2006 vom asista la schimbari majore in domeniul asigurarilor auto. Asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA) va fi unificata cu Cartea Verde, iar pretul va creste. De asemenea, va fi creata o baza de date comuna a societatilor de asigurare si Directiei Politiei Rutiere. Nu in ultimul rand, modificarile care vor fi aduse Codului Rutier vor da alte dureri de cap soferilor.
Dupa aderarea la Uniunea Europeana, primele de asigurare pentru polita extinsa vor creste. Unii dintre specialistii de pe piata asigurarilor spun ca aceste tarife ar putea ajunge pana la 300 de euro pe an. Exista insa si alte pareri. Nu cred ca primele de asigurare vor putea fi majorate cu mai mult de 100%, desi asiguratorii isi doresc prime de nivel UE, a declarat Ionel Dima, de la compania AVUS Romania. Pe langa aceasta, populatia trebuie pregatita din timp. Atunci cand s-au introdus astfel de masuri, in Germania s-au inregistrat falimente rasunatoare, a argumentat Liviu Stoicescu, presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), organizatie care administreaza Fondul de despagubire a victimelor strazii. Mai trebuie tinut cont si de faptul ca, din 2007, fondul pentru despagubirea victimelor strazii va trebui sa faca plati si in UE, asa ca este nevoie de reasigurare, iar costurile asiguratorilor vor creste, a completat Stoicescu.
Mihai Tecau, secretarul general al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, aduce in discutie si relatia firmelor cu persoanele care se asigura. Pentru a ramane profitabile, companiile de asigurare vor trebui sa ia masuri pentru imbunatatirea comportamentului angajatilor, pentru a schimba relatia cu clientii. In prezent se inregistreaza foarte multe reclamatii din partea asiguratilor care au daune. Asiguratorii trebuie sa-si indeplineasca obligatiile pe care si le asuma, a spus acesta.

Aveti grija unde incheiati polita

Ponderea cea mai mare a daune-lor inregistrate in urma unor evenimente auto o detin daunele materiale: aproape 80%. Dar nu toate sunt platite. Exista sucursale din teritoriu ale unor companii de pe piata care nu au voie sa achite daune decat in limita incasarilor, a afirmat Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere din Romania, UNSICAR.
Pe de alta parte, de anul viitor, conducatorii de autovehicule care circula fara a avea o polita de asigurare RCA risca o amenda maxima de aproximativ 1.000 de lei, masura fiind insotita si de retinerea placutelor si a certificatului de inmatriculare, a declarat Nicu Cracea, comisar-sef in Directia Politiei Rutiere.

Daca va face dovada, in urmatoarele 30 de zile, ca a incheiat o polita RCA si a platit amenda, Politia Rutiera va inapoia contravenientului placutele si certificatul de inmatriculare. In caz contrar, autovehiculul va fi radiat din oficiu. Masura este cuprinsa in proiectul de lege privind aprobarea OUG 195/2002, referitoare la circulatia pe drumurile publice, a adaugat Cracea.

Se asteapta ca, pana la finele lunii octombrie, actul normativ sa fie promulgat de presedintele Traian Basescu, dupa ce va fi adoptat de cele doua Camere ale parlamentului.

Avem 4,2 milioane de masini

Parcul auto al Romaniei a crescut constant, de la 2,2 milioane de autovehicule in 1990 ajungandu-se la 4,2 milioane in 2005. De asemenea, a crescut in acelasi ritm si numarul permiselor de conducere. De la 3 milioane de soferi in 1990 s-a ajuns la 5,6 milioane in 2005, numai in Bucuresti fiind eliberate 700.000 de permise. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), volumul total al primelor incasate pentru asigurarea
obligatorie RCA, valabila in anul 2004, a fost de 54,1 milioane lei, pentru un numar de 4.475.512 polite incheiate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri