A sa cum era de asteptat, piata asigurarilor continua sa se dezvolte, iar previziunile pentru sfarsitul anului sunt foarte optimiste, in opinia specialistilor. „Evolutia din primul semestru fundamenteaza optimismul meu ca piata asigurarilor va depasi in acest an un miliard de euro, ca prime subscrise. De asemenea, confirma previziunile noastre privind o dinamica mai buna a asigurarilor de viata decat a asigurarilor generale”, a declarat Nicolae Crisan, presedintele Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Crestere cu peste 45%

Piata asigurarilor in Romania a realizat, in primul semestru al anului 2005, un volum de prime brute subscrise de circa 642 milioane de euro, in crestere nominala cu peste 45% comparativ cu perioada similara a lui 2004, dupa cum afirma surse din piata. Potrivit presedintelui Consiliului CSA, evolutia segmentului asigurarilor de viata, care a inregistrat o crestere superioara asigurarilor generale (59,6% fata de 17,5%), se datoreaza „cresterii creditului pentru bunuri imobiliare, pentru acordarea caruia bancile solicita, de regula, si incheierea unei asigurari de viata”.

Tinand cont de reglementarile recent emise de catre Banca Nationala a Romaniei cu privire la limitarea riscului la creditele destinate persoanelor fizice, este posibil ca, in perioada imediat urmatoare, evolutia creditului imobiliar sa nu mai sustina in aceeasi masura cresterea asigurarilor de viata. Insuficienta locuintelor ramane insa o problema, astfel ca, pe masura cresterii veniturilor disponibile ale populatiei, creditarea pentru aceasta destinatie isi va relua dinamica.

In prezent, potrivit estimarilor de pe piata imobiliara, deficitul de locuinte inregistrat in Romania se apropie de un million.