"Prioritatile autoritatilor consta in reluarea cresterii economiei nationale, repunerea acesteia pe partea de crestere insa nu oricum, ca in anii precedenti, ci pe baze sanatoase, care sa elimine din economia nationala tarele din trecut care au contribuit in mare parte la situatia actuala", a declarat Isarescu.

El a adaugat ca este cu atat mai important ca reluarea cresterii economice sa se faca in mod sustenabil, in conditiile acordului de finantare externa incheiat de Romania cu FMI si UE.

BNR a atras in repetate randuri atentia cu privire la supraincalzirea economiei Romanesti in anii precedenti. Anul trecut, produsul intern brut a crescut cu 7,1%, insa pentru 2009, prognoza oficiala agreata cu FMI este de contractie cu 4%.

O alta prioritate mentionata de guvernatorul BNR este "schimbarea institutionala, de mandat, a autoritatilor de supraveghere a pietelor financiare", pe care Romania ar trebui sa o faca, alaturi de alte tari, pentru a se adapta conditiilor actuale, modificate de criza economica mondiala.

"Se vorbeste, in plan international, de un dublu mandat al bancilor centrale, in sensul ca trebuie sa asigure atat stabilitatea preturilor, cat si stabilitatea financiara", a afirmat Isarescu.