Actionarul majoritar al Sicomed, Venoma Holding, a semnat contractul de vanzare a pachetului reprezentand 51% din capitalul social al Sicomed catre producatorul ceh de medicamente Zentiva, transferul actiunilor urmand sa aiba loc in jurul datei de 12 octombrie 2005. La pretul negociat, de 102 milioane de dolari, pretul unei actiuni Sicomed este de 0,4797 dolari (1,3593 RON), cu 8% mai mare decat ultima cotatie la BVB. Ca urmare, este de asteptat ca pretul actiunilor producatorului de medicamente la Bursa sa creasca pana la concurenta celui oferit de cehi. In plus, reprezentantii Zentiva au anuntat ca societatea intentioneaza sa lanseze o oferta publica pentru preluarea restului de 49% din actiunile Sicomed, la un pret minim de 0,4797 dolari/actiune.

Randament de 14,5%

Pretul mare oferit de cehi pentru o actiune Sicomed a ridicat si cotatia actiunilor companiei la Bursa. Daca la inceputul lunii septembrie o actiune Sicomed se putea cumpara la aproximativ 0,96-0,99 RON, in momentul parafarii tranzactiei cotatia a crescut la 1,26 RON/actiune.

O crestere semnificativa a cotatiei a fost remarcata in prima zi dupa reluarea trazactionarii, in conditiile in care investitorii au aflat despre semnarea acordului dintre cele doua entitati. Astfel, imediat dupa deschiderea sesiunii, cursul titlurilor Sicomed a crescut cu 15%, limita maxima admisa pentru variatia zilnica a unei actiuni, variatie care s-a mentinut pana la finalul sedintei.

Acces pe alte piete

Preluarea Sicomed de catre Zentiva nu a adus o crestere numai pentru cotatia actiunilor de la BVB. Dupa ce anuntul a fost dat publicitatii, actiunile companiei farmaceutice Zentiva din Cehia au crescut cu 4%, la un nou nivel-record. Valoarea unui titlu Zentiva s-a apreciat pana la 989,5 coroane, capitalizarea ajungÔnd la 1,58 de miliarde de dolari. Jiri Michail, director general al Zentiva, a declarat ca äachizitia Sicomed este in concordanta cu strategia (...) de extindere pe alte piete-cheie din Europa Centrala si de Est. Prezenta puternica de care se bucura Sicomed pe piata romaneasca si in mod special reteaua unica de distributie ne vor permite sa (...) ne construim cat mai rapid o pozitie de top pe piata produselor farmaceutice si de ingrijire din Romaniaô. In urma preluarii Sicomed, vÔnzarile Zentiva vor consemna o crestere cu aproximativ 15%, iar analistii considera ca societatea va avea acces pe o noua piata cu ritm de dezvoltare ridicat.