Analistii Erste Group estimeaza ca in acest an veniturile totale din prime in Europa de Vest vor scadea, iar cele din Europa Centrala si de Est vor inregistra o crestere moderata.

"In 2009, segmentul non-life este considerat mai stabil, cel de asigurari de viata este volatil. Se preconizeaza scaderea veniturilor totale din prime in Europa de Vest, o crestere moderata a primelor in Europa Centrala si de Est", se arata in raportul Erste.

In primul trimestru al acestui an, Cehia si Polonia au inregistrat o crestere pe segmentul asigurarilor generale (non-life), in timp ce Slovacia si Romania au raportat o diminuare a acestui segment. Pe de alta parte, sectorul asigurarilor de viata a crescut in Cehia si Slovacia, dar a scazut in Polonia si in Romania. (Citeste si CSA: Piata de asigurari a avansat cu circa 5% in primele patru luni)

"Criza financiara a lovit puternic companiile de asigurari cu activitati in domeniul bancar si in special companiile de asigurari de viata. Aceasta situatie s-a manifestat destul de clar in Olanda, unde acest model de afaceri este destul de des intalnit. De aceea, cei care au suferit cele mai mari scaderi au fost tot asiguratorii olandezi, printre care Aegon (-60%) si ING (-53%). O singura companie de asigurari a reusit sa raporteze o crestere a capitalului - Vienna Insurance Group", a declarat Christoph Schultes, analist pe sectorul asigurarilor in cadrul Erste Group si autor al raportului.

Potrivit estimarilor CEA (Federatia europeana de asigurari si reasigurari), veniturile totale din prime in Europa s-au ridicat la 1.058 miliarde euro in 2008, reprezentand o scadere de 7% in termeni nominali si de 11% in termeni reali, dupa diminuarea cu 11% in termeni nominali inregistrata de segmentul asigurarilor de viata, care a ajuns la 653 miliarde euro.

Pe sectorul de asigurari generale, veniturile din prime au fost estimate la 415 miliarde euro, putin sub cifra inregistrata anterior.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si