Valoarea portofoliilor de credite neperformante cedate de banci, care anul trecut se situau la aproape 300 milioane de euro, creste in mod alarmant. Astfel, o singura banca a propus recent spre vanzare un portofoliu in valoare de 200 de milioane de euro, pe care insa nicio companie de recuperare debite din Romania nu il poate cumpara, a declarat, pentru Wall-Street, Cristian Ionescu, country manager Coface Romania.
„In urma cu doua luni, doar o singura banca a venit la noi cu un portofoliu de credite neperformante de 200 de milioane de euro. Suma este fabuloasa, va dati seama despre ce vorbim per total sistem?”, a tinut Ionescu sa mentioneze.

Desi nu a putut da numele bancii din cauza contractului de confidentialitate, seful Coface a spus ca „este o institutie care conteaza, va dati seama ca nu poate fi o banca de nisa”.

Ultimul buletin lunar publicat de BNR a pe site-ul sau arata ca, pe luna aprilie, restantele populatiei la credite mai mari de 30 de zile ajunsesera la o valoare totala de 1,575 miliarde de lei.

„Nimeni nu vrea sa stea cu aceste creante in portofoliu, ele sunt ca niste active toxice, strica indicatorii de sovabilitate ai bancilor, care sunt obiligate sa constituie provizioane pentru acestea. De aceea, este normal ca business sa scape de ele cat mai repede, se gandesc unde sa le plaseze din bilantul bacii pentru a nu deteriora ceilalti indicatori insa recuperatorii nu pot absorbii cantitatea de credite neperformante existente, nimeni nu are in Romania bani sa preia portofolii de credite neperformante de asemenea anvergura”, a mai explicat Ionescu.

El a mai explicat faptul ca si segmentat, pentru a fi impartit de mai multe companii de recuperare, un astfel de potrofoliu de creante in valoare de 200 milioane de euro tot este prea mare si solicita resurse de la cei care il preiau, pe care acestia nu le au nu si le permit in acest context economic.

Citeste un interviu mai amplu publicat vineri de Wall-Street: Cristian Ionescu, Coface: Romania nu poate iesi singura din criza

Articol util: Cat de periculoase pot fi creditele neperformante in 2009

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri