„In urma cu doua luni, doar o singura banca a venit la noi cu un portofoliu de credite neperformante de 200 de milioane de euro. Suma este fabuloasa, va dati seama despre ce vorbim per total sistem?”, a tinut Ionescu sa mentioneze.

Desi nu a putut da numele bancii din cauza contractului de confidentialitate, seful Coface a spus ca „este o institutie care conteaza, va dati seama ca nu poate fi o banca de nisa”.

Ultimul buletin lunar publicat de BNR a pe site-ul sau arata ca, pe luna aprilie, restantele populatiei la credite mai mari de 30 de zile ajunsesera la o valoare totala de 1,575 miliarde de lei.

„Nimeni nu vrea sa stea cu aceste creante in portofoliu, ele sunt ca niste active toxice, strica indicatorii de sovabilitate ai bancilor, care sunt obiligate sa constituie provizioane pentru acestea. De aceea, este normal ca business sa scape de ele cat mai repede, se gandesc unde sa le plaseze din bilantul bacii pentru a nu deteriora ceilalti indicatori insa recuperatorii nu pot absorbii cantitatea de credite neperformante existente, nimeni nu are in Romania bani sa preia portofolii de credite neperformante de asemenea anvergura”, a mai explicat Ionescu.

El a mai explicat faptul ca si segmentat, pentru a fi impartit de mai multe companii de recuperare, un astfel de potrofoliu de creante in valoare de 200 milioane de euro tot este prea mare si solicita resurse de la cei care il preiau, pe care acestia nu le au nu si le permit in acest context economic.

Citeste un interviu mai amplu publicat vineri de Wall-Street: Cristian Ionescu, Coface: Romania nu poate iesi singura din criza

Articol util: Cat de periculoase pot fi creditele neperformante in 2009