"Constatam in continuare un profil risc/randament remarcabil pentru investitiile in aur. Consideram ca actuala consolidare reprezinta o buna oportunitate de cumparare si prognozam preturi mai mari pentru aur pe termen mediu si lung. Legendarul prag de 1.000 de dolari pe uncie ar trebui sa fie clar depasit din nou in 2009 - 1.300 de dolari este prima noastra tinta", a spus Ronald Stoferle (foto), analist International Equities in cadrul Erste Group.

Aurul a incheiat anul 2008 cu a opta cresterea anuala consecutiva, iar de la inceputul anului pana in prezent, aurul s-a scumpit cu 7% (in dolari), respectiv cu 8% (in euro), si a stabilit un nou maxim absolut in euro, lire sterline, dolari canadieni, ranzi sud-africani, ruble rusesti si rupii indiene, arata raportul Erste.

In contextul unui mediu inflationist, marfurile, in special petrolul si aurul, au in general de castigat. "Tocmai de aceea recomandam in continuare aurul drept componenta care nu provoaca panica in cadrul alocarii activelor si ca modalitate indicata de protejare a puterii de cumparare pe termen lung", a adaugat Stoferle.

Expertii in domeniul aurului din cadrul Erste Group recomanda investirea a 5% pana la 10% din active in metalul pretios.

"Consideram ca, mai mult ca niciodata, pretul aurului se afla pe o panta ascendenta seculara si credem ca pana acum am vazut abia jumatate din evolutia sa completa - inca nu s-a inregistrat faza cea mai impulsiva. Ciclurile marfurilor si ale metalelor pretioase tind sa aiba o durata deosebit de lunga, de cel putin 15-20 de ani. Deoarece cea mai recenta crestere activa de piata a inceput abia in 2001, am parcurs doar jumatate din ciclu pana acum. Astfel, pretul nostru tinta de 2.300 dolari la sfarsitul ciclului pare mai realist ca niciodata", a concluzionat analistul Erste Group cu privire la perspectivele aurului.