Analistii Erste Group estimeaza ca pretul aurului sa depaseasca 1.000 dolari pe uncie in a doua jumatate din 2009, intrucat investitorii considera aurul o investitie sigura, iar pe termen lung pretul ar putea ajunge la 2.300 dolari, releva un raport publicat de institutie.
"Constatam in continuare un profil risc/randament remarcabil pentru investitiile in aur. Consideram ca actuala consolidare reprezinta o buna oportunitate de cumparare si prognozam preturi mai mari pentru aur pe termen mediu si lung. Legendarul prag de 1.000 de dolari pe uncie ar trebui sa fie clar depasit din nou in 2009 - 1.300 de dolari este prima noastra tinta", a spus Ronald Stoferle (foto), analist International Equities in cadrul Erste Group.

Aurul a incheiat anul 2008 cu a opta cresterea anuala consecutiva, iar de la inceputul anului pana in prezent, aurul s-a scumpit cu 7% (in dolari), respectiv cu 8% (in euro), si a stabilit un nou maxim absolut in euro, lire sterline, dolari canadieni, ranzi sud-africani, ruble rusesti si rupii indiene, arata raportul Erste.

In contextul unui mediu inflationist, marfurile, in special petrolul si aurul, au in general de castigat. "Tocmai de aceea recomandam in continuare aurul drept componenta care nu provoaca panica in cadrul alocarii activelor si ca modalitate indicata de protejare a puterii de cumparare pe termen lung", a adaugat Stoferle.

Expertii in domeniul aurului din cadrul Erste Group recomanda investirea a 5% pana la 10% din active in metalul pretios.

"Consideram ca, mai mult ca niciodata, pretul aurului se afla pe o panta ascendenta seculara si credem ca pana acum am vazut abia jumatate din evolutia sa completa - inca nu s-a inregistrat faza cea mai impulsiva. Ciclurile marfurilor si ale metalelor pretioase tind sa aiba o durata deosebit de lunga, de cel putin 15-20 de ani. Deoarece cea mai recenta crestere activa de piata a inceput abia in 2001, am parcurs doar jumatate din ciclu pana acum. Astfel, pretul nostru tinta de 2.300 dolari la sfarsitul ciclului pare mai realist ca niciodata", a concluzionat analistul Erste Group cu privire la perspectivele aurului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri