Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 1,57 miliarde de lei (374,06 milioane euro) la finele lunii iunie, in crestere cu 9,49% fata de luna mai, conform datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pe site-ul sau oficial.

La sfarsitul lunii mai, fondurile de pe pilonul II aveau active nete de 1,44 miliarde de lei (343,95 milioane euro).

Cele 13 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la finele lunii iunie, 4.358.578 de participanti de la care incasau contributii, cu 33.484 mai multi decat luna precedenta.

Fondul ING continua sa controleze peste o treime din piata pensiilor private (39%) de pe pilonul II, cu active de 613,44 milioane de lei la finalul lui iunie.

Insa, cea mai mare crestere a activelor, de 20,83% a fost inregistrata luna trecuta de fondul administrat de Eureko, iar avansul cel mai scazut a fost inregistrat de fondul Omniforte, cu 8,02%.

De afltfel, Comisia a anuntat pe 3 iunie ca a autorizat deficitiv fuziunea intre fondurile gestionate de Bancpost (fond absorbit) si Eureko (fond absorbant).

In urma fuziunii dintre fondurile administrate de Eureko si Bancpost, pe pilonul II au ramas 13 jucatori. In prezent este in curs un alt proces de fuziune, intre fondul administrat de BCR Fond de Pensii si fondul de pensii Omniforte, gestionat de Omniasig Pensii.

Bugetul pe 2009 a inghetat nivelul contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Poate da faliment un fond de pensii private din Romania?