Ministrii europeni de finante au incheiat un acord de principii, cu scopul de a relaxa regulile de capital impuse bancilor, pentru a evita efectele ciclice, care ar determina adancirea recesiunii, relateaza Reuters.
In cadrul reuniunii, Germania a cerut relaxarea temporara a cerintelor de capital, pentru a sustine creditarea, propunere fata de care ministrii europeni de finante s-au aratat reticenti.

Uniunea Europeana (UE) vrea sa se asigure ca este mai bine pregatita in cazul repetarii crizei financiare mondiale, ce a fost declansata de creditele neperformante din Statele Unite si s-a raspandit rapid in economiile din intreaga lume, ducand multe dintre ele in recesiune.

"In octombrie, vom propune un mecanism de evitare a efectelor ciclice in cadrul bancilor", a declarat comisarul european pentru pietele interne, Charlie McCreevy, la o intrunire cu ministrii de finante ai UE, ce a avut loc la Bruxelles.

Ministrii de finante ai Uniunii Europene sustin ca bancile vor trebui sa isi pregateasca rezerve mai mari in perioadele de calm, pentru a se pregati pentru posibilele pierderi. Cu toate acestea, unii analisti se tem ca, daca bancile ar fi obligate sa economiseasca prea mult, in prea putin timp, acest fapt ar adanci criza financiara.

"Majoritatea tarilor ar vrea sa observe progrese in aceasta directie", a declarat Anders Borg, ministrul de finante al Suediei, ce detine presedintia rotativa a UE.

"Trebuie ca bancile sa faca rezerve mai solide pe timp de calm. Este important sa reformam sistemul bancar astfel incat creditarea sa fie reluata. Avem nevoie de o reglementare mai puternica si mai eficienta", a adaugat Borg.

Propunerile preliminare formulate de UE presupuneau ca bancile sa creasca rezervele de capital, pentru a se pregati in cazul unor pierderi.

Germania sustine ca cerintele de capital ar trebui sa fie relaxate, pe o perioada limitata, pentru a impiedica inghetarea creditarii intr-un moment in care companiile sunt supuse unor riscuri accentuate.

Un purtator de cuvant al guvernului german a declarat luni ca pastrarea acvtualelor reguli de capital a avut un efect "pro-ciclic" in criza financiara, ceea ce a accentuat problemele pentru creditori.

Ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, a declarat la Bruxelles ca nu se asteapta ca propunerile cu privire la cerintele de capital sa fie sprijinite de majoritatea ministrilor de finante, insa a precizat ca Germania va sprijini in continuare aceasta cauza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri