Comisia Europeana (CE) a contactat autoritatile romane in legatura cu programul de finantare Prima Casa pentru a verifica daca ajutorul de stat respecta regulile UE privind concurenta, a declarat purtatorul de cuvant al CE, Jonathan Todd.

"Comisia este in contact cu autoritatile romane, solicitand mai multe informatii", a spus purtatorul de cuvant al comisarului european pentru concurenta, citat de NewsIn.

Daca programul nu este in conformitate cu regulile UE privind concurenta si ajutoarele de stat, Comisia poate demara procedura deinfringement si poate trimite cazul la Curtea Europeana de Justitie, care poate impune sanctiuni financiare Romaniei.

Potrivit lui Bogdan Chiritoiu (foto), presedintele Consiliului Concurentei, Comisia Europeana doreste informatii privind programul Prima Casa care sa ateste ca acesta nu este ajutor de stat, ci unul social.

El considera ca programul guvernamental "are un pronuntat caracter social”.

Chiritoiu a precizat ca, la inceputul acestei saptamani, Consiliul Concurentei a primit informarea de la Comisia Europeana, iar comunicarea Ministerului Finantelor cu Bruxelles-ul se realizeaza prin Consiliul Concurentei.

"CE doreste doar informatii privind programul care sa ateste ca acesta nu este ajutor de stat, ci ajutor social. Cu alte cuvinte, ca statul nu ajuta bancile, ci oamenii", a spus Chiritoiu.

Consiliul Concurentei a precizat, printr-un comunicat, ca autoritatile romane pregatesc informatiile referitoare la instituirea programului de garantii pentru creditele persoanelor care doresc sa cumpere locuinte prin programul Prima Casa, elaborarea raspunsului realizandu-se "in conformitate cu precedurile de rutina in relatia cu forul comunitar".

"Solicitarea Comisiei vizeaza o prezentare generala a Programului Prima Casa necesara pentru realizarea unei analize preliminare in baza reglementarilor in domeniul ajutorului de stat, intrucat forul comunitar este singura autoritate competenta sa se pronunte in acest domeniu", se spune in comunicat.

Presedintele Consiliului Concurentei considera ca programul Prima Casa "contine masuri menite sa ajute populatia sa-si achizitioneze prima casa, in contextul lipsei acute a lichiditatilor generate de actuala criza economico-financiara si reticentei manifestate de banci in reluarea creditarii".

Chiritoiu argumenteaza ca garantiile de stat la aceste credite reduc "considerabil" nivelul avansului solicitat de banci populatiei, de la 30-50% pana la 5%, dobanda perceputa scade semnificativ, la mai putin de 6% pe an, "fata de 10-12%, pe an in lipsa garantiei", iar costurile totale cu dobanda se reduc cu 42-49%.

"Programul Prima Casa este nediscriminatoriu, limitat in timp si are un pronuntat caracter social", conchide seful Consiliului Concurentei.

Referitor la capitalizarea CEC Bank, Chiritoiu a precizat, pentru NewsIn, ca Executivul european "nu e deocamdata satisfacut de argumentele pe care statul roman le-a adus, cum ca suma necesara majorarii de capital nu ar constitui ajutor de stat".

In cazul in care Comisia Europeana se pronunta spunand ca este ajutor de stat, Finantele nu vor putea contribui cu suma initial anuntata.
"In cazul in care Comisia Europeana decide ca este ajutor de stat, suma pe care Finantele o pot aduce la majorarea de capital a CEC este mult limitata. Nu va pot da acum o suma exacta, insa este mult mai mica decat cele 900 milioane de lei anuntate initial", a mai spus Chiritoiu.

Alte sase banci ar putea semna conventia cu FNGCIMM


Premierul Emil Boc a declarat ieri ca sase banci ar putea semna in cursul acestei zile conventia cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pentru programul Prima Casa.

"Astazi (n.r.: joi) se asteapta semnarea Conventiei cu Fondul national de garantare din partea Raiffeisen, Unicredit, Volksbank, Emporiki, Intesa si Millennium", a spus Boc.

Potrivit premierului, pana in prezent au semnat conventii cu Guvernul pentru participarea la programul Prima Casa sase banci, respectiv BRD-SocGen, CEC Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca si ATEbank.

Guvernul a utilizat, pentru programul Prima Casa, sistemul garantiilor de stat, asa cum sunt acestea prevazute in Legea bugetului de stat, incadrandu-se in normele impuse de UE, a precizat Boc, referindu-se la verificarile CE cu privire la programul guvernamental.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri