Dobanzile la depozitele si creditele in lei vor scadea pentru o perioada scurta de timp, dar catre finele anului vor creste, apreciaza presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si prim-vicepresedinte executiv al Alpha Bank, Radu Gratian Ghetea. In aceste conditii, sfatul guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu, ca doritorii de credite sa mai astepte cateva luni pentru a contracta un imprumut deoarece dobanzile la creditele in lei vor scadea semnificativ pare o gluma.

Ieftinirea creditelor in moneda nationala pare a fi numai una conjuncturala, un raspuns la intrarea in vigoare a normelor BNR si care reflecta confuzia creata de noile reglementari in randul institutiilor bancare.


Ieftinire nesemnificativa

Consultantul financiar Bogdan Baltazar apreciaza ca dobanzile la creditele in lei vor scadea, dar putin. "Nu stiu daca pana acum au scazut cu 1%", afirma consultantul financiar. Chiar daca in aceste zile au fost mai multe anunturi de reducere a dobanzilor percepute la acordarea imprumuturilor in moneda nationala, acestea au fost de cateva puncte procentuale si au fost efectuate numai de bancile care detin cote mici pe piata creditelor.

"Nu cred ca acea asteptata scadere brusca a dobanzilor la creditele in lei va avea loc in curand.

Vor fi scaderi, dar nu ceva spectaculos", adauga Ghetea. Mai mult, presedintele ARB apreciaza ca catre sfarsitul anului atat dobanzile la depozite cat si cele la creditele in lei vor creste. "Vor fi scaderi de dobanzi mai intai la depozite, apoi la credite, dar spre sfarsitul anului ambele tipuri de dobanzi vor creste", subliniaza Ghetea.


Dobanzi aberante la depozitele in lei

Primul efect al intrarii in vigoare a normelor care limiteaza drastic creditarea in moneda nationala a fost reducerea substantiala a dobanzilor platite de banci la depozitele in moneda nationala, chiar si la 1% pe an pentru cele constituite pe termene de o luna.

In acelasi timp, dobanzile la depozitele constituite pe un an au fost reduse la 2,75% sau la 4% de unele banci.

In conditiile in care rata inflatiei inregistrata in acest an va fi de circa 8%, iar cea "tintita" de banca centrala pentru 2006 va fi de circa 5%, este evident ca randamentele oferite de depozitele constituite la acestea banci sunt real negative.

Presedintele ARB afirma ca aceasta este o "anomalie", respectiv ca dobanzile la depozite nu vor putea fi reduse foarte mult, deoarece acestea trebuie sa protejeze plasamentele de inflatie, iar din aceasta cauza nici dobanzile la credite nu vor fi micsorate substantial in curand. "Sa nu ne asteptam ca bancile sa dea dobanzi de 7% la depozite si credite cu dobanda de 5% - nu sunt societati de binefacere", mai atentioneaza Ghetea.


Baltazar: BNR stimuleaza consumul

"Piata si bancile actioneaza destul de confuz si asimetric", apreciaza Bogdan Baltazar, subliniind ca gesturile unor banci arata de fapt exasperarea acestora. Acesta apreciaza ca si dobanzile de 5,5%-5,7% pe an oferite mai ales de institutiile bancare cu un volum substantial de depozite atrase, sunt cu cateva puncte procentuale sub inflatia prognozata pentru acest an, respectiv sub cea estimata pentru 2006. Rata dobanzilor va descuraja economisirea si totodata va creea o supapa pentru consum. "Incep sa cred ca BNR nu mai tinteste tinta de inflatie; consecintele masurilor BNR au efect inflationist", mai spune Baltazar.


Cresc si dobanzile la creditele in euro

Bancile vor suporta costuri mai mari pentru atragerea de surse de finantare in euro, a mai precizat presedintele ARB. Costurile vor fi acoperite prin majorarea dobanzilor percpute la creditele acordate in aceasta valuta.


BCR nu se grabeste sa reduca dobanzile

In timp ce alte banci se-au grabit sa anunte reduceri ale dobanzilor, prima banca din sistem sta in espectativa.

"BCR va continua sa stimuleze economisirea, in special pe termene de 12-24 de luni, precum si creditarea in lei, oferind in acelasi timp toata gama de imprumuturi in valuta", potrivit directorului de comunicare al BCR, Corneliu Cojocaru.

In cazul dobanzilor la credite, banca va astepta ca dobanzile practicate la nivelul pietei sa ajunga la nivelul celor practicate de BCR, iar apoi vor fi efectuate analize, a adaugat Cojocaru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri