13 Iulie 2009

Blog WS: Exista ingrediente pentru succes in M&A



Fuziunile si achizitiile sunt tranzactii al caror impact economic este resimtit atat la nivel micro, cat si la nivel macro-economic. Prin urmare, succesul acestora preocupa o mare parte a mediului economic si de business din orice societate umana. Mai jos voi discuta pe scurt ingredientele ideale pentru ca o astfel de tranzactie sa aiba sanse reale de succes.
Am fost intrebat zilele trecute daca fuziunile si achizitiile produc valoare. Raspunsul meu la intrebarea respectiva este: “DA, daca sunt facute bine, fuziunile produc valoare”. Replica evidenta este: Ce inseamna sa fie facute bine?

Pentru a putea raspunde in mod elocvent acestei intrebari am apelat la un studiu realizat in 2007 de o companie recunoscuta la nivel mondial: KPMG. Desi prin natura sa acest studiu nu poate oferi decat o imagine limitata, eu il consider reprezentativ pentru activitatea de M&A in general. In plus, desi raportul este publicat in 2007 acopera tranzactii anuntate intre 2000 si 2004, perioada in care piata a trecut printr-o perioada destul de dificila. In final, in sectiunea Adevaratul Succes, discut si alte aspecte care influenteaza succesul oricarei tranzactii M&A.

Cititi mai multe in Wall-Street Jurnal de Investitii, un blog scris de Tony Romani, bancher de investitii pe Wall Street.



Citeste si