Cele 10 milioane euro (42 milioane lei) prevazute pentru schema de garantare a certificatelor de depozit pentru agricultori, din cadrul programului Primul Siloz, au fost luate din fondurile prevazute initial pentru capitalizarea CEC Bank, arata Ordonanta aprobata miercuri de Executiv.
Miercuri, Guvernul a anuntat ca a aprobat actul normativ privind acordarea de garantii de stat pentru producatorii de cereale in cadrul programului "Primul Siloz", precizand ca Fondul de Garantare a Creditului Rural a fost capitalizat cu 10 milioane euro, insa nu a precizat de unde provin baniim dupa cum informeaza NewsIn.

Textul Ordonantei, publicat vineri in Monitorul Oficial, prevede ca "pentru functionarea schemei se aloca de la bugetul de stat prin suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale suma de 42.000 mii lei, in scopul administrarii si garantarii certificatelor de depozit".

Un alt punct al aceleiasi ordonante modifica, insa, actul normativ anterior cu privire la capitalizarea CEC Bank, stipuland ca "Ministerul Finantelor Publice subscrie cu suma de 753 milioane lei la majorarea capitalului social al CEC Bank", in loc de 795 milioane lei, suma prevazuta anterior.

Initial, Guvernul prevazuse initial in buget 900 milioane lei pentru capitalizarea CEC Bank in acest an, in doua transe egale, insa a redus saptamana trecuta suma pana la 795 milioane lei.

Insa capitalizarea CEC Bank nu a primit inca unda verde de la Comisia Europeana, care nu este, deocamdata, convinsa de argumentele pe care statul roman le-a adus, "cum ca suma necesara majorarii de capital nu ar constitui ajutor de stat", potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

In cazul in care Comisia Europeana se pronunta spunand ca este ajutor de stat, Finantele nu vor putea contribui cu suma initial anuntata.

"In cazul in care Comisia Europeana decide ca este ajutor de stat, suma pe care Finantele o pot aduce la majorarea de capital a CEC este mult limitata. Nu va pot da acum o suma exacta, insa este mult mai mica decat cele 900 milioane de lei anuntate initial", a declarat Chiritoiu.

Programul guvernamental Primul Siloz prevede ca producatorii de cereale sa-si poata depune productia la depozite licentiate de Ministerul Agriculturii, care au o capacitate totala de 11 milioane de tone. Cerealele vor fi depozitate pe categorii de calitate a granelor, iar producatorul va primi un certificat in care va fi mentionata cantitatea depusa. Cu acest certificat, producatorii pot merge la banca pentru a solicita creditele necesare continuarii lucrarilor agricole sau pentru a plati furnizorii, potrivit guvernului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri