Analistii de la Citi si-au revizuit estimarea pentru cursul de schimb la sfarsitul anului, de la 3,95 lei/euro la 4,10 lei/euro.

Astfel, analistii continua sa mizeze pe aprecierea leului, dar cu o cadenta mai redusa, releva un raport publicat astazi.

Economistii grupului american prognozeaza avansul monedei nationale pe parcursul acestui an, pana la 4,15 lei/euro dupa trimestrul al treilea si la 4,10 lei/euro, la finele lui 2009.

"Suntem oarecum dezamagiti de evolutia recenta a leului, dupa incheierea acordului cu FMI. Acesta crescuse probabilitatea unei ajustari mai ordonate pentru Romania", releva raportul Citi.

Economistii anticipieaza existenta unor riscuri semnificative si posibilitatea turbulentelor in mediul politic inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie.

Totusi, factorii care sustin leul, precum prezenta activa a bancii centrale in piata valutara pentru a evita volatilitatea excesiva, un cadru macroeconomic mai credibil si ajustarea externa puternica, ar trebui sa contracareze aceste riscuri.

In prognoza publicata in mai, analistii de la Citi estimau ca leul va fi cotat cu 3,95 lei/euro la sfarsitul anului, in conditiile in care cadrul macroeconomic s-a imbunatatit, ca urmare a sprijinului financiar de la FMI si UE si a ajustarii peste asteptari a deficitului extern.

Banca centrala a afisat astazi un curs de referinta de 4,2137 lei/euro, in usoara scadere, cu 0,09%, fata de cel de ieri.

De asemenea, analistii de la Citi au revizuit in scadere prognoza pentru deficitul de cont curent al Romaniei la finalul acestui an, la 5,5% din PIB, de la estimarea anterioara de 6,5% din PIB.

Deficitul balantei de plati a Romaniei a scazut cu 75,5% in primele cinci luni din 2009, la 1,776 miliarde euro, in contextul reducerii semnificative a deficitului comercial si nivelului ridicat al excedentului balantei transferurilor curente.

Economistii isi mentin asteptarile de contractie a economiei cu 6%.
Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Amenzi uriase incasate de banci de la CE pentru manipularea cursului