Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut titluri de stat cu maturitate la o luna de 995,29 milioane lei (236,2 milioane euro), sub valoarea anuntata, la un randament mediu anual de 10,21%, egal cu cel acceptat la licitatia anterioara, potrivit datelor bancii centrale.

Finantele anuntasera initial ca vor sa ia 2 miliarde lei, dar au atras cu aproape jumatate mai putin. Randamentul maxim acceptat a fost de 10,50% pe an, bancile depunand cereri de cumparare de 3,011 miliarde lei (714,6 milioane euro), potrivit NewsIn.

La sedinta similara din 9 iunie, MFP a vandut certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la o luna, de 1,26 miliarde lei (299,22 milioane euro), la un randament mediu anual de 10,21%.

Finantele si-au propus initial sa atraga in iulie 7,5 miliarde lei, dupa ce in primele sase luni din acest an, MFP a atras 40,6 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat pentru finantarea si refinantarea datoriei publice, de peste trei ori mai mult decat in intreg anul 2008. Pe 13 iulie, insa, MFP a prevazut o noua licitatie, ce ridica valoarea emisiunilor la 9,5 miliarde lei.

In primele patru licitatii din iulie, Finantele au atras 5,7 miliarde lei.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara recent ca deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,7% din produsul intern brut (PIB), potrivit primelor evaluari, sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Finantele au imprumutat peste 1 mld de lei de la banci satapamana asta