In a cincea licitatie de titluri de stat din aceasta luna, Finantele au atras cu 16% mai putin decat valoarea de 750 milioane lei anuntata initial, iar randamentul maxim acceptat a fost de 11,18% pe an, informeaza NewsIn.

Bancile au depus cereri de cumparare de 1,35 miliarde lei.

La sedinta similara din 18 iunie, MFP a plasat obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitate la trei ani si patru luni in valoare de 570,2 milioane lei (134,7 milioane euro), pentru care plateste un randament mediu anual de 11,18%.

Finantele si-au propus initial sa atraga in iulie 7,5 miliarde lei, dupa ce in primele sase luni din acest an, MFP a atras 40,6 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat pentru finantarea si refinantarea datoriei publice, de peste trei ori mai mult decat in intreg anul 2008. Pe 13 iulie, insa,
MFP a prevazut o noua licitatie, ce ridica valoarea emisiunilor la 9,5 miliarde lei.

In primele cinci licitatii din iulie, Finantele au atras 6,33 miliarde lei.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara recent ca deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,7% din produsul intern brut (PIB), potrivit primelor evaluari, sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.