Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut titluri de stat cu maturitate la sase luni de 851,17 milioane lei (200,8 milioane euro), sub valoarea anuntata, la un randament mediu anual de 10,99%, in urcare fata de cel de la licitatia anterioara, potrivit datelor bancii centrale.

In a sasea licitatie de titluri de stat din aceasta luna, Finantele au atras cu 15% mai putin decat valoarea de 1 miliard lei anuntata initial, iar randamentul maxim acceptat a fost de 11% pe an, potrivit newsIn.

Bancile au depus cereri de cumparare de 1,577 miliarde lei (372 milioane euro).

La sedinta similara din 6 iulie, MFP a vandut titluri de stat cu maturitate la 6 luni de 1,477 miliarde lei (351 milioane euro), la un randament mediu anual de 10,87%.

Finantele si-au propus initial sa atraga in iulie 7,5 miliarde lei, dupa ce in primele sase luni din acest an au atras 40,6 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat pentru finantarea si refinantarea datoriei publice, de peste trei ori mai mult decat in intreg anul 2008. Insa pe 13 iulie, MFP a anuntat o licitatie suplimentara, ce ridica valoarea totala a emisiunilor la 9,5 miliarde lei.

In primele sase licitatii din iulie, Finantele au atras din piata circa 7,2 miliarde lei. Ultima licitatie din aceasta luna este programata pentru 27 iulie, cu o valoare anuntata de 1 miliard lei si scadenta de un an.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara recent ca deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,7% din produsul intern brut (PIB), potrivit primelor evaluari, usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Emisiuni de titluri de stat pentru populatie: ce dobanda primesti