Banca Comerciala Romana (BCR) semneaza astazi protocolul prin care va incepe sa dea credite prin programul "Fermierul", cu cofinatare europeana, suma totala aprobata bancii de catre Ministerul Agriculturii fiind de 178 milioane lei pe perioada 2008-2011, a spus directorul executiv in BCR, Ramona Ivan, citat de NewsIn.
Din suma totala de aproximativ 178 milioane lei din fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura, aprobata de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) pentru BCR, in cadrul programului Fermierul, 170 milioane lei vor fi alocati cofinantarii proiectelor de investitii eligibile pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pe perioada 2007-2013 si peste 8 milioane lei vor fi utilizati pentru cofinantarea proiectelor de investitii eligibile din Programul Operational de Pescuit (POP).

Din cei 170 milioane lei, aproape 29 milioane lei vor merge catre finantarea exclusiva a fermelor de crestere a animalelor pentru lapte, iar 21,6 milioane lei - pentru finantarea exclusiva a investitiilor in silozuri pentru cereale.

BCR va percepe o dobanda de 4% pe an si un comision anual de 1,5%, dobanda anuala efectiva ridicandu-se astfel la 5,5%, fixa pe toata perioada de acordare a imprumuturilor in lei. Creditele vor fi acordate pe cel mult 10 ani, cu o perioada de gratie de pana la 5 ani si fara ca banca sa ceara un aport propriu din partea beneficiarului.

"Am finalizat astazi documentul cu Ministerul Agriculturii, precum si normele interne de aplicare, iar protocolul va fi semnat pe parcursul zilei. De maine, orice client se poate adresa unitatilor bancii pentru accesarea banilor", a mai spus Ramona Ivan, director executiv al Directiei Institutii Financiare din cadrul BCR.

Ea a mentionat ca, in prezent, banca are o lista de asteptare de aproximativ 30 de beneficiari care au solicitat finantari de 100 milioane lei din volumul total de 178 milioane lei.

Banca a semnat un acord de finantare cu International Finance Corporation (IFC), in valoare de 50 milioane euro, pentru creditarea sectorului agricol, iar banii vor fi disponibili de la finalul lunii iulie, a spus joi Ramona Ivan, director in cadrul BCR.

"Acordul a fost semnat pe 30 iunie si vom avea acces la finantare la finalul acestei luni", a precizat Ivan, director executiv al Directiei Institutii Financiare din BCR.

Finantarea a fost acordata pe o perioada de 5 ani, iar BCR are o lista de asteptare de beneficiari care acopera 50% din valoare imprumutului.

O alta transa din fondul pentru creditarea investitiilor din agricultura, de circa 28,5 milioane lei, a devenit operationala din 2008, fiind destinata finantarii proiectelor de investitii care nu beneficiaza de finantare din fonduri europene. Din suma respectiva, peste 10 milioane lei au fost deja alocati de BCR pana in prezent.

Astfel, suma totala, de 206,5 milioane lei, face parte din fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura aprobat de MAPDR in cadrul programului "Fermierul", care se ridica la 760 milioane lei.

MAPDR a selectat sase banci pentru participarea la program, respectiv CEC Bank, BRD, BCR, Banca Comerciala Carpatica, Raiffeisen Bank si Bancpost pentru participarea la program si a alocat o suma de 660 milioane lei pentru creditarea proiectelor cu cofinantare europeana, restul de 100 milioane lei indreptandu-se catre proiecte de investitii fara finantare europeana.

In cadrul programului "Fermierul" desfasurat anterior, in perioada 2005-2008, BCR a finantat 719 proiecte eligibile, in valoare de 453,65 milioane lei si a analizat 918 proiecte, a mai precizat Ivan.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri