Asigurarile de credit comercial s-au scumpit cu 20-25% in primul semestru, pe fondul cresterii cererii pentru astfel de produse si riscurilor mai mari de faliment sau de insolventa ale debitorului, a declarat un reprezentant al brokerului Marsh Romania, citat de NewsIn.

Asigurarea de credit comercial acopera neplata facturilor catre debitorii unei companii, in productie, distributie, prestare de servicii.

"Clientii nostri din sectorul de productie sau distributie sunt interesati de acest produs. Acum, insa, asiguratorii au devenit mult mai rigizi si selectivi in a oferi aceasta asigurare pentru a acoperi falimentul sau insolventa debitorului, avand in vedere actuala situatie economica", a spus directorul departamentului de asigurari bancare, credite si garantii la Marsh Romania, Eduard Simionescu.

El a explicat ca, in cazul unei astfel de asigurari, se emite factura scadenta intre 30 si 90 zile, iar daca debitorul nu a achitat-o total sau partial in acest interval, exista o asigurare care sa despagubeasca producatorul pentru plata facturii.

Statisticile arata ca ultima perioada a fost marcata de un numar crescut de falimente, iar tendinta ar putea continua. "Asiguratorii sunt foarte atenti in ce priveste incheierea unei astfel de polite, mai ales in sectorul constructiilor, unde riscul este foarte ridicat in prezent", a afirmat Simionescu.

El a precizat ca riscul cel mai scazut este in domeniul alimentar, de consum - alimente, bauturi, cafea, tigari.

"Daca asiguratorii ar fi flexibili ca anii trecuti, si-ar asuma niste riscuri destul de certe. Se estimeaza 5.000 de falimente si chiar mai mult in acest an", a mai spus directorul de la Marsh.

Simionescu a mentionat ca asiguratorii platesc deja despagubiri la polite comerciale, in conditiile in care, in ultimele sase luni, au aparut deja daune pe acest segment. "O dauna se poate ridica la un nivel de sute de mii de lei", a precizat el.

Daca la asigurarile comerciale, asiguratorii au scumpit politele si au devenit mai selectivi, pe segmentul de raspundere manageriala inca nu au aparut daune majore, politele ramanand la preturile de anul trecut.

"Multe firme incheie in continuare astfel de polite (de raspundere manageriala n.r.) doar formal, deoarece au nevoie doar de o dovada ca respecta legea", a mai spus Simionescu.

Piata romaneasca de asigurari a crescut cu 5,6% in primul semestru al acestui an, pana la 4,7 miliarde lei, avansul de pe segmentul asigurarilor generale compensand declinul inregistrat de asigurarile de viata, potrivit datelor provizorii anuntate de CSA. Piata asigurarilor generale a crescut cu 7,6%, iar segmentul asigurarilor de viata a scazut cu 2,7%.

Companiile de asigurari din Romania au platit in primul semestru daune de 2,9 miliarde lei, in crestere cu 47,8% fata de acelasi interval din 2008, din care 2,7 miliarde lei pe segmentul asigurarilor generale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Seful Marsh Romania preia si operatiunile din Austria si Ungaria