Alpha Bank a acordat primul credit ipotecar prin programul "Prima Casa", in valoare de 30.000 euro, si analizeaza in prezent cereri ce se ridica la 12 milioane euro, cota alocata bancii de FNGCIMM fiind de 68,4 milioane euro, a spus presedintele executiv al bancii, Sergiu Oprescu, citat de NewsIn.
Primul imprumut aprobat de Alpha Bank prin programul "Prima Casa", in valoare de 30.000 euro, a fost acordat unei persoane cu varsta de pana in 30 de ani, care a cumparat o garsoniera in Bucuresti.

"In primele trei saptamani de la inceperea programului am avut solicitari de 12 milioane euro, cifra care creste in continuare. Trebuie sa luam insa in considerare ca perioada in care se incheie un contract de creditare, din momentul in care cineva vine la o banca si pana cand se trag respectivii bani, este cuprinsa intre doua saptamani si o luna", a declarat Oprescu.

El a mentionat totodata ca Alpha Bank ar putea solicita suplimentarea plafonului aprobat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), de 68,4 milioane euro, in cazul in care banca va continua sa primeasca cereri de credite dupa utilizarea sumei alocate.

"Initial, estimam ca vom utiliza sumele din plafon pana la finalul acestui an, dar s-ar putea chiar mai repede si este posibil sa cerem suplimentarea plafonului, in cazul in care unele banci nu vor folosi toti banii. Oricum, in prima faza, Alpha Bank ceruse un plafon de 100 milioane euro", a mai spus Oprescu.

Pe de alta parte, Sergiu Oprescu a mentionat ca Alpha Bank a semnat conventia cu FNGCIMM fara a mai astepta modificarile aprobate ulterior de guvern, ca sa evite amanarea inceperii programului.

"Si noi am semnalat inadvertentele respective din prima forma a conventiei si le-am relatat Fondului, dar a fost mai importanta pornirea proiectului. In plus, odata ce am intrat in Prima Casa, daca se fac modificari, ele se aplica pentru toate bancile participante", a mai spus Oprescu.

De asemenea, el a precizat ca, in conditiile in care, in mod uzual, Alpha Bank primeste 40% din solicitarile de credite imobiliare din Bucuresti si restul din tara, "programul Prima Casa este mai generos pentru cei din provincie si, la o prima estimare, cred ca am primit mai multe cereri din alte orase in afara capitalei".

Pe de alta parte, presedintele Alpha Bank sustine ca "Prima Casa" ar putea fi "un pilon de stabilizare a pietei imobiliare, care avea nevoie de o injectie pe partea de cerere".

Finantarea puternica a capitalului de lucru al firmelor a tras in jos creditul


Restrangerea creditarii in 2009 este influentata de structura finantarilor acordate in Romania, in conditiile in care un sfert din imprumuturi au fost date firmelor pentru nevoile de capital de lucru, iar activitatea acestora s-a contractat puternic, in timp ce unele investitii au fost amanate.

"Aproximativ 25-27% din creditul neguvernamental este reprezentat de imprumuturi pe termen scurt ale companiilor comerciale pentru nevoile de capital de lucru si este normal ca ritmul de crestere a creditarii sa scada, in conditiile in care cifrele de afaceri ale societatilor comerciale au scazut. Restrangerea creditarii este un efect natural, anticipat inca de la finalul anului trecut si tine de structura creditarii", a mai spus presedintele executiv al Alpha Bank Romania.

El considera ca o crestere anuala a creditarii de 5-10% reprezinta "o tendinta normala si un indicator extrem de puternic pentru o tara din UE", in conditiile in care, la finalul lunii iunie, avansul anual al creditarii a incetinit la circa 11%.

Pe de alta parte, Oprescu sustine ca 2009 este un an in care o parte din investitii nu s-au mai realizat, insa, in conditiile in care proiectele continua, finantarile respective sunt acordate.

"Aceste imprumuturi cresc, dar nu au aceeasi dinamica cu care scad pe segmentul creditelor companiilor pentru nevoi curente, pentru ca nu sunt foarte multe investitii", a mai declarat Sergiu Oprescu.

Referindu-se la impactul scaderii preturilor pe piata imobiliara asupra portofoliului de credite, Oprescu sustine ca banca acorda o atentie mai mare capacitatii de rambursare a clientului decat scaderii valorii imobilelor cu care au garantat clientii bancii.

"Indicatorul Loan to Value (care se refera la nivelul finantarii obtinute de la banca raportat la valoarea imobilului achizitionat, n.r.) este mai putin sensibil, pentru ca valoarea de piata a imobilului nu este un factor care sa determine comportamentul clientului in cazul in care el locuieste in acea casa. In schimb, daca respectivei persoane i-a scazut salariul sau are alte obligatii, el poate intra in neplata, iar aici gradul de indatorare conteaza", a spus Oprescu.

In aces sens, presedintele executiv al Alpha Bank a amintit ca, in Romania, majoritatea creditelor ipotecare au fost acordate ca "primary resident house", respectiv casa in care clientul bancii locuieste.

Pe de alta parte, Oprescu a mentionat ca Alpha Bank si-a stabilizat volumul depozitelor atrase in ultimele luni, dupa ce in primul trimestru din 2009 portofoliul s-a diminuat in concordanta cu evolutia pietei.

"Depozitele au scazut ca volum in primul trimestru, insa cota noastra de piata a crescut, in contextul scaderii economisirii la nivelul intregii piete. Societatile comerciale au consumat mai mult din economii, dar, in acelasi timp, populatia a economisit mai mult, tendinta normala in perioada de criza", a spus Oprescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri