Grupul financiar austriac Erste, actionarul majoritar al BCR, ar putea afisa pentru al doilea trimestru din acest an un profit net din afacerile din Romania de 28 milioane euro, in scadere cu 63,2% fata de aceeasi perioada din 2008, arata un sondaj realizat de Reuters.
Sapte analisti au furnizat estimari legate de profitul afacerilor Erste in Romania, cuprinse intre 10 milioane euro si 42 milioane euro pentru al doilea trimestru, media fiind de 28 milioane euro.

In al doilea trimestru din 2008, Erste a obtinut un profit net de 76 milioane euro din Romania, in timp ce in primele trei luni din acest an, profitul net a fost de 42 milioane euro, potrivit NewsIn.

Scaderea profitului din Romania al Erste este legata de avansul provizioanelor pentru riscuri legate de credite, estimate la 81 milioane euro pentru al doilea trimestru, de peste trei ori peste nivelul din T2 2008, potrivit mediei estimarilor a trei analisti care au participat la sondajul Reuters.

Venitul net din dobanzi este estimat pentru al doilea trimestru la 194 milioane euro, in crestere cu 2,1% fata de perioada de referinta din 2008.

Pentru intregul an 2009, analistii prognozeaza o scadere a profitului net al Erste din afacerile din Romania cu 45,4%, la 131 milioane euro, estimarile fiind cuprinse intre 49 milioane euro si 211 milioane euro. Venitul net din dobanzi este estimat sa urce cu 9,4% in 2009, la 812 milioane euro.

Pentru Erste Group Bank, analistii anticipeaza un profit net de 180 milioane euro pentru al doilea trimestru, in scadere cu 43,9% fata de aceeasi perioada din 2008, nivelul reprezentand media estimarilor a 13 analisti. Provizioanele pentru riscuri legate de credite sunt estimate la 452 milioane euro, de peste doua ori peste nivelul din al doilea trimestru al anului trecut.

Rata creditelor neperformante la nivelul grupului Erste este estimata sa urce in perioada aprilie-iunie 2009 la 6,4% din imprumuturile totale, de la 2,4% cu un an in urma si de la 3,3% in primul trimestru din acest an. La finalul anului, rata creditelor neperformante ar putea ajunge la 7,3%, anticipeaza analistii chestionati de Reuters, cele mai pesimiste prognoze indicind o rata de 7,7%.

In primul trimestru al acestui an, grupul Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 330,3 milioane lei (78,3 milioane euro), cu 13,7% mai mic decat cel din perioada similara a anului trecut, in timp ce Erste Erste a afisat un profit net dupa plata intereselor minoritare de 232,1 milioane euro, in scadere cu 26,5%.

Erste Group Bank detine 69,3063% din actiunile BCR. Erste si BCR isi vor publica rezultatele pentru al doilea trimestru in 30 iulie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri