Dupa cum a debut saptamana la bursa, cu maxime pentru blue-chipuri (SIF Oltenia, Moldova, BRD, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare), investitorii se asteptau la profituri importante.

N-a fost asa, corectiile care au inceput de marti, ducand toti indicii vineri la valori mai mici decat in urma cu o saptamana.

Au fost insa scaderi pe volume mici (fata de 11, respectiv 13 milioane euro luni si marti, valoarea tranzactiilor a scazut pana la 6,8 milioane euro vineri), ceea ce nu reprezinta un semnal de panica pentru investori.

Sa remarcam performantele bune ale companiei Impact (+9%), oarecum in contradictie cu piata. O explicatie poate fi prezenta acestor actiuni in compozitia indicelui ROTX, pe structura caruia Raiffeisen Austria a creat un fond de investitii.

Merita subliniata de asemenea maturitatea de care au inceput sa dea dovada actionarii Rompetrol Rafinare, noilele audieri ale lui Dinu Patriciu in dosarul privind manipularea pietei bursiere nemaiducand la scaderea dramatica a cotatiilor.

Au scazut in schimb cotatiile Flamingo, de la 2,5 la 0,44 RON/actiune dar acest nu reprezinta un motiv de panica pentru investitori ci unul de... bucurie. Asta pentru ca actionarii au primit cate 5 actiuni gratuite la fiecre actiune detinuta in cadrul unei operatiuni de majorare a capitalului social ce a avut drept sursa principala primele de emisiune din momentul listarii, iar matematic pretul ar fi trebui sa scada in noile conditii pana la 0,41 RON.

In acest mod, cresterea lichiditatii a adus profit detinatorilor acestor titluri.

Vineri a fost ultima zi in care se putea tranzactiona contractele futures cu scadenta in septembrie ce aveau ca activ suport actiunile listate (cele mai lichide sunt cele pe SIF-uri, TLV, RRC).

Indicii bursei au avut in perioada 23-30 septembrie urmatoarea evolutie: BET a scazut cu 0,15%, BET-C cu 1% iar BET-FI a coborat la randul sau cu 0,5%. De la inceputul anului, acestia consemneaza insa cresteri importante: 33% BET-C, 43% BET si 96% pentru BET-FI.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Setari Cookie-uri