"Nu este o posibilitate ca BNR sa finanteze direct deficitul", a raspuns Franks intrebat daca o parte din banii de la FMI ar putea fi folositi pentru acoperirea deficitului bugetar prin cumpararea de titluri de stat de catre BNR direct de la Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Franks a completat ca FMI trebuie sa fie flexibil in privinta Romaniei, in conditiile in care a avut aceasta atitudine si cu alte state din regiune, avand in vedere ca economiile au inregistrat scaderi puternice atat in Romania, cat si in alte tari.

Reprezentantul FMI nu a dorit sa inainteze cifre legate de contractia economiei Romaniei in acest an si deficitul sau bugetar, motivand ca ca negocierile nu s-au incheiat inca si nu au definitivate evaluarile.

El a precizat, insa, ca scaderea economiei romanesti va fi mult mai abrupta decat prognoza Fondul initial, respectiv cu 4%.


FMI: Salariul minim ca referinta pentru bugetari este un "potential pericol"

Mentinerea salariului minim pe economie ca referinta pentru legea unica a salarizarii in sistemul bugetar reprezinta un "potential pericol" pentru capacitatea guvernului de a reduce cheltuielile bugetare, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

In urma intalnirii cu Fondul Monetar International (FMI), sindicalistii au declarat ca institutia internationala nu doreste ca salariul minim sa fie o referinta pentru legea salarizarii in sistemul public, ci are in vedere un indice de referinta apropiat de nivelul salariului minim, anunta NewsIn.

"Noi am elaborat patru principii pentru legea unica a salarizarii. Primul este ca sistemul trebuie sa fie mai corect, astfel incat angajatii din diverse ministere care desfasoara aceeasi munca sa aiba aceleasi salarii. Al doilea principiu este ca sistemul trebuie sa fie mai transparent, al treilea ca trebuie sa fie mai simplu, deoarece in acest moment este foarte complicat, iar al patrulea principiu este sa permita economisirea banilor de la buget. In acest sens, salariul minim ca referinta este un potential pericol", a spus Jeffrey Franks.

Referitor la amanarea termenului de 31 octombrie 2009 stabilit pentru finalizarea legii unice de salarizare a bugetarilor, Franks a adaugat ca va discuta cu guvernul pentru a vedea "ce este realist".