La inceputul acestei saptamani, Ministerul de Finante a intentionat sa atraga 1,2 miliarde lei de la bancile comerciale prin scoaterea la licitatie a unui pachet de certificate de trezorerie cu discount cu un randament de 10,75%, insa randamentul nu i-a multumit pe bancheri. In final, Finantele au reusit sa atraga mai putin de 100 milioane lei.
Ministerul Finantelor nu va accepta randamente foarte mari la emisiunile de titluri de stat pe care le face deoarece acum nu se mai afla intr-o situatie atat de dificila ca urmare a faptului ca beneficiaza de prima transa, de 1,5 miliarde euro, din imprumutul de la Comisia Europeana, a explicat, pentru Wall-Street, Daniel Daianu, fost ministru de finante.

“Pentru a se finanta si din alte surse, Ministerul Finantelor poate chiar sa pregateasca, in toamna, o emisiune de obligatiuni pe piata internationala, daca toate discutiile cu FMI se finalizeaza cu bine, insa aceasta emisiune trebuie pregatita foarte bine”, considera Daniel Daianu.

In plus, in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei a redus, in sedinta de ieri, dobanda de politica monetara la 8,5% pe an, iar inflatia este in scadere, economistul Daniel Daniel sustine ca Ministerul Finantelor va acorda randamente din ce in ce mai mici pe viitor.

“Ministerul Finantelor ar trebui sa beneficieze de o prima de risc, deoarece el ofera institutiilor de credit titluri de stat, care sunt instrumentele in care bancile isi pot plasa banii cel mai bine in conditii de risc minim”, a adaugat Daianu.

O a doua solutie la care Finantele pot apela este un nou “Club Loan”, dupa ce in luna iulie a mai imprumutat 1 miliard euro de la 8 banci din sistem.

Bancile isi doresc sa imprumute Ministerul Finantelor, insa nu sunt dispuse accepte dobanzi reduse. Dovada acestui lucru o reprezinta faptul ca ele au supralicitat oferta Ministerului. Luni, Finantele vroiau sa atraga 1,2 miliarde lei, iar bancile au pus in joc cereri de cumparare in valoare de 2,5 miliarde lei.

Bugetul de stat a inregistrat in primul semestru din 2009 un deficit de 15,45 miliarde lei, dupa ce cheltuielile totale la acest capitol au fost cu 60,6% mai mari decat veniturile totale aferente bugetului de stat.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara recent ca deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,7% din produsul intern brut (PIB), potrivit primelor evaluari, usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri