UniCredit Tiriac Bank a inregistrat un profit net de 181 milioane lei (42,79 mil. euro) in primele sase luni din acest an, ceea ce reprezinta o crestere anuala de 2% conform standardelor internationate de contabilitate (IFRS).
Institutia de credit carcterizeaza acest rezultat ca fiind foarte bun in contextul crizei economice si financiare.

Profitul operational al UniCredit Tiriac Bank a crescut cu 27% fata de anul trecut, ajungand la 316 milioane lei, pe baza unei cresteri de 18% a veniturilor si de doar 9% a cheltuielilor operationale. Nivelul solvabilitatii al bancii ramane peste 10%, iar nivelul profitabilitatii ramane ridicat.

Activele totale ale bancii au atins nivelul de 19,5 miliarde lei, in crestere cu 27% comparativ cu un an in urma.

Portofoliul de credite al UniCredit Tiriac Bank, inclusiv creditele externalizate la banca mama in valoare de 1 miliard euro, a crescut cu 16% fata de 30 iunie 2008, atingand 16,2 miliarde lei. Soldul depozitelor clientilor a crescut cu 66%, pana la 10,9 miliarde lei.

“Este important sa fim anticipativi si sa reactionam rapid in perioade de criza, pastrand un echilibru intre principalele prioritati de business. Ne-am concentrat pe cresterea nivelului lichiditatii si pe echilibrarea raportului intre credite si depozite, continuand creditarea si pastrand profitabilitatea la un nivel stabil. Acest lucru ne va permite sa traversam perioada de instabilitate economica. Managementul riscului si un bun control al activitatii de creditare sunt fundamentale pentru mentinerea trendului crescator al business-ului, astfel incat sa fim alaturi de clienti si in perioade mai bune”, a declarat Rasvan Radu, presedinte executiv al UniCredit Tiriac Bank.

Spre comparatie, BRD, a doua banca de pe piata romaneasca, a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit net de 425 milioane lei (100,47 milioane euro), in scadere cu 17,4% fata de rezultatul obtinut in perioada similara a anului trecut.

De asemenea, grupul BCR a obtinut un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 606,8 milioane lei, de asemenea in scadere, cu 20% fata de primul semestru din 2008.

Un alt jucator din banking care a anuntat o erodare a profitului este Raiffeisen Bank Romania. Filiala din Romania a grupului austriac a inregistrat un profit net de 52,6 milioane euro pentru primul semestru din 2009, in declin cu 28,9% fata de perioada similara a anului trecut.

Prioritatea UniCredit Tiriac Bank: Reactivarea creditarii

Principala prioritate pe care o are UniCredit Tiriac Bank este reactivarea creditarii, care a devenit critica pentru economie si pentru sectorul bancar in actualul cadru restrictiv de risc, explica reprezentantii institutiei de credit.

In topul prioritatilor bancii se afla mentinerea nivelului solid al solvabilitatii, de peste 10%, mentinerea unui nivel inalt al lichiditatii si un management adecvat al riscului.

Astfel, prima banca ce a anuntat un profit in crestere la sase luni, se va concentra pe pastrarea soliditatii financiare si pe un management al activitatii care va ameliora posibilele socuri externe, totodata sprijinind clientii si economia in actuala perioada de criza.

„Conducerea bancii va urmari indeaproape evolutia economiei globale si evolutia crizei in Romania, continuand sa ia decizii rapide pentru a respecta noi cerinte, utilizand toate oportunitatile disponibile pentru a crea valoare pentru clienti si pentru actionari si pentru a imbunatati pozitia pe piata bancara”, au explicat reprezentantii UniCredit, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare pe primele sase luni din 2009.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri