Pe piata bursiera s-au inregistrat, saptamana trecuta, scaderi ale preturilor actiunilor, insa n-au fost de amploare. Corectiile negative au aparut in sedinta de marti, mai intai la titlurile societatilor financiare, dupa care, miercuri si joi, au atins si celelalte blue-chipsuri. In ultima sesiune bursiera a saptamanii analizate, scaderile nu au mai avut forta sa traga in jos titlurile petroliere, bancare si pe cele ale societatilor financiare. De altfel, evolutia pozitiva a celor cinci SIF-uri a determinat, in sedinta de luni, atingerea unui nou maxim istoric de catre indicatorul care urmareste aceste titluri, BET-FI.
Lichiditatea s-a mentinut ridicata, in primele zile ale saptamanii precedente, pentru ca spre finalul acesteia sa inceapa sa scada. In sesiunea de vineri, schimburile cu actiuni au insumat doar 24,2 milioane lei, dupa ce, in sedinta de luni, s-a obtinut o valoare totala a tranzactiilor de 46,8 milioane lei. Media zilnica a transferurilor totale a fost de aproximativ 34,6 milioane lei, in perioada analizata.

Analistii sunt de parere ca fondurile straine ce activeaza in ringul bursier au determinat transferuri cu volume mari de titluri. "Cotatiile au crescut zile la rand, mai ales, din cauza fondurilor straine intrate in piata", declara Doru Andrei, trader la societatea de brokeraj GM Invest.

Totodata, brokerii afirma ca aparitia corectiilor negative nu a surprins pe nimeni. "A fost o scadere binevenita, sanatoasa, deoarece cotatiile crescusera zile la rand", spune traderul de la GM Invest.

Scaderile de saptamana trecuta au dus la deprecierea, cu peste 1%, a indicilor bursieri. Cele mai atractive actiuni au fost, in perioada analizata, cele ale SIF-urilor, in special, SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova, titlurile Rompetrol Rafinare, precum si ale Bancii Transilvania. Rulajul total al schimburilor cu actiuni SIF 5 s-a ridicat, saptamana trecuta, la 33 milioane de lei, in timp ce valoarea totala a transferurilor efectuate cu titluri SIF 2 a fost de 27,5 milioane lei.

Petrom a avut o evolutie negativa, cu exceptia zilei de vineri, cand cotatia a urcat, cu 0,4%, pentru prima data, dupa zile la rand de scadere. Un titlu SNP a ajuns, astfel, la 0,4530 lei.

"Actiunile Petrom s-au apreciat destul de mult cu doua luni inainte de cresterile inregistrate de la inceputul lui septembrie, de aceea au scazut o perioada, dupa cum afirma Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction. El precizeaza ca titlurile SNP se afla, in prezent, in stagnare".

Unii analisti spun ca este dificil de apreciat cum vor evolua actiunile in sedintele urmatoare. Altii cred ca, deocamdata, nu sunt semne ca piata si-ar schimba trendul ascendent. Liviu Avram, broker la Prime Transaction afirma ca piata bursiera va incepe, saptamana aceasta, intr-o nota optimista, cu aprecieri ale preturilor actiunilor. La randul sau, Florin Catinas, broker la societatea WBS Romania, spune ca "piata bursiera se afla in plina crestere, datorata trend-ului ascendent pe care se afla, iar aceasta poate sa mai creasca o luna, de acum inainte, cu inca 15%, la nivelul indicilor".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri