Trezoreria va pune in vanzare, incepand cu data de 14 august, o emisiune de obligatiuni in euro, cu o valoare planificata de 300 de milioane euro. Obligatiunile scoase la vanzare au maturitatea de patru ani si poarta un cupon de 5,25% pe an, potrivit unui anunt al Bancii Nationale a Romaniei, citat de Reuters.

Eurobondurile vor fi vandute la valoarea nominala, de un milion de euro, prin subscriere publica.

Aceasta emisiune vine in contextul in care Ministerul de Finante trebuie sa finanteze deficitul bugetar, care a ajuns la jumatatea acestui an ;a 2,71 din produsul intern brut, mai exact la 14,38 milioane lei (3,4 miliarde lei).

Tot pentru a finanta deficitul bugetar, in acest an, Ministerul Finantelor a emis titluri de stat in valoare de 48,5 milioane lei, mare parte dintre acestea avand scadenta mai mica de un an.

In acest an, Finantele au emis titluri de stat de 48,5 milioane lei, de aproape patru ori mai mult decat in intreg anul 2008, cele mai multe dintre acestea fiind cu scadenta la 6 luni.

Pe 23 iulie, secretarul de stat Bogdan Dragoi declara, potrivit NewsIn, ca Ministerul Finantelor Publice vrea in continuare sa emita eurobonduri pe piata externa in luna septembrie, in conditiile in care prima de risc (CDS) a Romaniei va ramane la nivelul din prezent, respectiv la circa 300 de puncte de baza.

"Vom incerca prin emisiunea de eurobonduri sa prelungim maturitatea imprumuturilor, luand in calcul ca la inceputul anului Ministerul Finantelor se imprumuta pe termen foarte scurt", a explicat Dragoi.

La inceputul lunii iunie, Dragoi declara ca Romania ar putea efectua, in ultima parte a acestui an, o emisiune de eurobonduri de minimum 500 milioane euro, cu maturitatea intre 5 si 10 ani.

Daianu: Finantele ar putea apela la un nou "club loan” sau vor emite obligatiuni pe piata internationala


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cate mld. vor Finantele sa te imprumute de la banci luna aceasta