4 Octombrie 2005

Creditul neguvernamental, la ora bilantului

La inceputul saptamanii trecute au intrat in vigoare noile norme BNR care limiteaza dreptul bancilor de a acorda imprumuturi in euro sau dolari la de trei ori fondurile proprii. Acum, doar BCR si CEC mai pot acorda astfel de credite.
Ultimele statistici publicate de Banca Nationala arata ca, la finele lunii august, creditele date firmelor si populatiei au atins nivelul de 52,352 miliarde lei, în crestere cu 3,6% fata de luna precedenta, respectiv cu 3,5% în termeni reali. Împrumuturile în lei au avut în august o viteza de crestere de 4,5%, devansând dinamica soldului exprimat în moneda nationala al finantarilor în valuta (3%). Exprimat în moneda europeana, creditul în valuta s-a majorat cu 3,3%.
Creditul acordat populatiei, a carui pondere se ridica la 34,6% în total credit neguvernamental, s-a majorat cu 7,1% (7% în termeni reali), pe seama cresterii cu 7,3% a componentei în lei (7,2% în termeni reali) si cu 7% a componentei în valuta exprimata în lei. Exprimata în euro, cresterea creditului în valuta acordat populatiei a fost de 7,4%.

Proportii

Comparativ cu august 2004, creditul neguvernamental a înregistrat o crestere de 37,4% (26,2% în termeni reali), pe seama majorarii cu 40,4% a componentei în lei si cu 35,5% a componentei în valuta exprimata în lei.

Economiile în lei ale populatiei s-au majorat cu 1,3%, pâna la 15,868 miliarde lei, ponderea acestora în masa monetara reprezentând 20,7%. La finele lunii august, economiile populatiei au înregistrat o crestere de 29,6% fata de 31 august 2004.

Depunerile bancare în valuta ale populatiei s-au redus cu 0,1%, pâna la 9,866 miliarde lei, iar exprimate în euro au crescut cu 0,3%, reprezentand echivalentul a 2,81 miliarde euro.

Despre dobanzi

In prezent, puteti alege intre un credit in euro sau dolari, la dobanzi intre 8 si 12%, si un imprumut in lei, pentru care platiti anual 16-26%, in functie de banca si de perioada de rambursare. Marea dorinta a Bancii Nationale este ca imprumuturile in lei sa devina preferatele romanilor in materie de credite. Problema este reprezentata insa de dobanzile ridicate. Acestea au ramas la acelasi nivel din aprilie pana saptamana trecuta, cand trei mari banci comerciale au anuntat reducerea lor.

In Romania, dobanzile la credite sunt de sase ori mai mari decat cele de la depozite (intre 4 si 9%). Asta inseamna ca, din jocul dobanzilor la credite si depozite, castigurile bancilor autohtone pot ajunge si la 20%. In Uniunea Europeana, dobanzile la credite sunt cuprinse intre 2,5 si 7% pe an. Cele mai scumpe sunt creditele pentru nevoi personale (7%), iar cele mai ieftine sunt cele imobiliare (2,5-3%). Dobanzile la depozite sunt situate intre 2,5 si 4%. Prin urmare, castigul bancilor din diferenta de dobanzi dintre credite si depozite ajunge la maximum 4%. In tarile ex-comuniste, recent admise in Uniunea Europeana, profitul bancilor, rezultat din „jocul“ credite-depozite, este de 10%.



Citeste si