Serviciile medicale de stat sunt criticate cu orice ocazie, insa nici nu se face nimic pentru stimularea sistemului privat de sanatate, care ar mai putea scadea presiunea de pe buget. Totusi, marile companii de asigurari au simtit oportunitatea si se pregatesc sa intre pe aceasta piata.
In prezent, numarul celor care si-au facut asigurari private de sanatate este destul de redus, de numai cateva mii la nivel national. Pe langa acestia, mai exista o categorie, ceva mai extinsa, a celor care au abonamente de sanatate. Acestia sunt, de regula, angajati ai companiilor multinationale care ofera, pe langa pachetul salarial, si astfel de stimulente. Un alt produs prin care companiile de asigurari au incercat sa atraga clientii este polita de asigurare de viata la care a fost atasata o indemnizatie financiara. Pe scurt, in cazul unei astfel de asigurari, clientul plateste primele pentru asigurarea de viata, dar compania se obliga sa-i restituie o suma de bani asiguratului, stabilita prin contract, in cazul in care acesta sta in spital. Altfel spus, te imbolnavesti si primesti bani de la firma de asigurari.

In asteptare

Revenind la asigurarile private de sanatate, trebuie sa spunem ca ele devin din ce in ce mai tentante pentru marile companii de pe piata asigurarilor. Pana acum si-au anuntat intrarea pe piata Allianz-Tiriac, Asirom sau Grawe, in timp ce Wiener Stdtische este deja prezenta pe piata prin Omniasig, grup pe care l-a preluat de curand. Pentru toamna anului 2005 ne-am propus sa lansam doua produse de asigurare de sanatate, unul care se adreseaza persoanelor individuale, iar al doilea pentru companii care doresc sa ofere acest gen de asigurare angajatilor, a declarat directorul general Grawe Romnia, Peter Kasyk. In prezent, pe piata mai activeaza, inca de la inceputul anului, Aviva si Interamerican.

Conditii

Preturile unei astfel de asigurari de sanatate sunt de 10 pana la 70 de euro pe luna, in functie de starea de sanatate, varsta si sexul persoanei care vrea sa se asigure. Companiile de asigurari private de sanatate cer solicitantilor sa efectueze un control medical inainte de a incheia polita. Preturile practicate sunt destul de reduse in comparatie cu acelea practicate de spitalele private, unde o singura zi de internare ajunge sa coste intre 50 si 100 de euro.

Lipseste vointa

In ceea ce priveste intrarea pe piata a marilor companii de asigurari, directorul general al firmei de servicii medicale Medicover, Gabriel Ionescu, spune ca aceasta nu va influenta prea mult pentru ca lipseste vointa politica de a stimula domeniul. Sistemul privat ar putea contribui la redresarea sistemului sanitar de stat daca s-ar reduce contributiile la sistemul public cu cateva procente, iar oamenii ar avea posibilitatea sa investeasca aceste sume la firmele private, pe care le aleg de buna-voie. Deocamdata, Ministerul Sanatatii nu a reusit sa elaboreze normele la Legea asigurarilor private de sanatate, care este in vigoare de la inceputul anului, si nici sa stabileasca pachetul de baza de servicii medicale care pot fi oferite de sistemul de stat, a adaugat Gabriel Ionescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri