Ministerul Finantelor Publice (MFP) a solicitat, vineri, bancilor de investitii propuneri pentru intermedierea unei noi emisiuni de eurobonduri pe piata externa, cu valoare indicativa de minimum 500 milioane euro si maturitate de 5 ani, programata, cel mai devreme, pentru a doua parte a lui 2009.
Procesul de selectie se va desfasura in doua etape, cu o prima evaluare a propunerilor in aproximativ cinci zile lucratoare. Ulterior, ministerul vor intocmi o lista scurta, iar bancile de investitii selectate vor trebui sa depuna ofertele finale.

"Avand in vedere tonul pozitiv al pietei, imbunatatirea sentimentului investitorilor, cresterea gradului de lichiditate, dinamizarea pietei secundare aferente euroobligatiunilor emise de state si intentiile altor emitenti suverani comparabili, Ministerul Finantelor Publice demareaza procedura de selectie a lead managerilor pentru lansarea unei emisiuni de obligatiuni in euro pe piata internationala de capital", se arata in anuntul publicat de MFP pe pagina sa de Internet, citat de NewsIn.

Perioada estimata pentru lansarea emisiunii este a doua parte a anului 2009, dar ministerul precizeaza ca, in cazul inrautatirii conditiilor din piata, nu sunt excluse amanarea, anularea sau schimbarea conditiilor tranzactiilor.

Fondurile obtinute vor avea ca destinatie finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.

MFP a postat pe pagina sa de Internet detaliile solicitate institutiilor financiare care sunt interesate in coordonarea procesului de lansare, iar propunerile acestora trebuie transmise Ministerului Finantelor Publice pana pe 17 august 2009, ora 15:00.

Secretarul de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP) Bogdan Dragoi declara inca de la inceputul lunii iunie ca Romania ar putea efectua, in ultima parte a acestui an, o emisiune de eurobonduri de minimum 500 milioane euro, cu maturitatea intre 5 si 10 ani.

Romania a mai lansat in iunie 2008 o emisiune de eurobonduri, vanzand titluri in valoare de 750 milioane euro.

Totodata, Finantele vor vinde pe 14 august, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, in valoare nominala totala de 300 milioane euro, cu maturitate la 4 ani si o rata a cuponului de 5,25%. Data emisiunii este 19 august 2009, dar emisiunea se adreseaza pietei interne.

Pe de alta parte, luna trecuta, MFP a imprumutat aproximativ un miliard euro de la banci, printr-un aranjament de tipul "club loan", care, spre deosebire de emisiunile de titluri in valuta sau de imprumuturile sindicalizate, prezinta avantajul ca este mai ieftin.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ministerul de Finante s-a imprumutat 558 de milioane de lei de la banci
Setari Cookie-uri