Fondurile de pensii administrate privat care au atras capital strain sunt Aegon Societate de Adiministrare a Unui Fond de Pensii Administrat Privat (8,248 milioane euro), Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA (5,168 milioane euro), BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (1,36 milioane euro) si KD Fond de Pensii (2,86 milioane euro), informeaza NewsIn.

Reforma pensiilor private din Romania a convins numeroase companii din domeniul financiar-bancar sa-si infiinteze o societate care sa administreze contributiile participantilor.

Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 1,7 miliarde lei (404,8 milioane euro) la sfarsitul lui iulie, in crestere cu 8,4% fata de luna anterioara.

Valoarea activelor nete ale celor 11 fonduri de pensii facultative (pilonul III) care isi desfasoara activitatea a crescut cu 7,3% in iulie, depasind 150 milioane lei (35,68 milioane euro).

Cum vad expatii sistemul romanesc de pensii private

Guvernul a blocat, in 2009, nivelul contributiei virate de la buget catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut.

Potrivit legii, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii ar urma sa creasca anual cu 0,5% pana la 6% din venitul brut al salariatilor intr-un interval de opt ani.