2005 a fost anul preluarilor companiilor de asigurari romanesti de catre firme straine.

De la inceputul anului, asiguratorii straini au platit peste 76 milioane euro in cele cinci tranzactii de preluare a firmelor romanesti. Suma s-ar putea apropia insa de suta de milioane de euro, deoarece in doua afaceri de preluare, destul de consistente, firmele cumparatoare nu au dezvaluit valoarea tranzactiilor.

Fuziunile si achizitiile de pe piata asigurarilor au toate sansele sa continue, deoarece multe din cele 45 de firme nu au un capital in stare sa satisfaca conditiile de capital cerute de lege.

Ieri a fost anuntata preluarea firmei specializate in asigurari turistice City Insurance (City), de catre compania de investitii Puglia Cauzioni, formata de brokeri de asigurari si actionari individuali italieni.

Practic ieri s-a perfectat vanzarea unui pachet de 19% din actiunile City Insurance. Puglia Cauzioni si-au consolidat astfel un pachet de peste 70% din City Insurance. Intreaga operatiune de preluare a firmei ce se ocupa pana de curand numai cu asigurarile pentru turistii romani care plecau in strainatate, este evaluata de surse din piata la circa doua milioane euro.

Actiunile City s-au vandut printr-o tranzactie privata, inchisa, la pretul pietei, spun actionarii. In discutie se mai afla eventuala preluare a companiei Ardaf, cea de-a saptea firma de asigurari din perspectiva cotei de piata.

Omul de afaceri Ovidiu Tender, care controleaza Ardaf, a declarat pentru Averea, ca intentioneaza sa vanda compania numai pentru ceea ce el numeste un pret acceptabil.

Suntem in negocieri de luni de zile cu foarte multi pretendenti, insa nu dorim deocamdata sa vindem, a admis Tender. Negociem in principal cu mari firme de asigurari europene, insa nu am ajuns la un pret acceptabil, spune Tender.

Italienii de la Puglia Cauzioni au cumparat 51% din actiunile City Insurance de la Camelia Toma la inceputul anului, iar restul de 19% de la firmele de turism romanesti Happy Tour, Crom Tour si Olimpic International Turism, prin tranzactii succesive incheiate recent.

Pana in 2007, anul integrarii, vom lansa noi servicii in principal pentru firme, dar si in domeniul asigurarilor generale. Vom achizitiona in curand o noua companie de asigurari de viata, spune Dionision Piacqadio, presedinte al CA al Puglia. Dupa 2007, vom mari capitalul social la 5 milioane de euro, -asa cum cer normele Uniunii Europene, si ne vom lansa operatiuni de la cartierul general din Romania in Italia, Germania si Austria, afirma Federico Borgia, membu al CA al City. Am initiat deja procedura de inregistrare a marcii City Insurance in toata lumea, afirma Borgia.Italienii au lansat din iulie noi servicii de nisa - de garantii si re-asigurari in domeniul corporatist, obtinand din august si pana in prezent prime brute subscrise de 60.000 de euro in principal pentru garantii de export si constructii. Pentru 2005, se estimeaza o cifra de afaceri de 1,3-1,5 milioane de euro, iar pentru la anul, de circa 4 milioane de euro. Fara aportul italian, este greu de crezut ca City reusea sa majoreze capitalul social pana la noile limite impuse de intrarea in Uniunea Europeana- de 5 milioane de euro, intrucat veniturile micii firme au rezultat din prime brute subscrise de 530.000 de euro in primul semestru din acest an.

Cea mai mare tranzactie de pe piata de anul acesta a fost, insa, preluarea de catre Wiener Stadtische/ Unita companiei Omniasig. Cifrata la peste 64 de miliaone de euro, tranzactia are loc dupa ce firma romaneasca a absorbit AGI si Asirag, unde detinea pachete majoritare, fapt ce i-a conferit o cota pe piata asigurarilor de 10%. Grupul austriac a preluat, astfel, controlul la societatile Omniasig AGI, Omniasig Asirag, Omniasig Asigurari de Viata, Autosig, Omniasig Addenda si SAI Sira. Fuziunile si achizitiile de pe piata romaneasca a asigurarilor au adus in buzunarele actionarilor locali cateva zeci de milioane de euro anul acesta, dar si cateva scandaluri. Una din cele mai mari achizitii, a 27% din firma Astra, apartinand omului de afaceri Dan Adamescu, de catre austriecii de la Uniqa, a fost contestata in instanta de rivalii de la Omniasig, la randul lor cumparati anul acesta de Unita Wiener Stadtische- o alta firma din Austria. Motivul?

O veche rivalitate, accentuata anul acesta de contestatia Astra vizavi de contractul pentru asigurarea companiei aeriene Tarom, spun surse din piata. Cert este un lucru: 2005 a fost un an de iesire din investitie pentru multi actionari locali in domeniul asigurarilor. Firmele romanesti nu se descurca fara infuzii de capital, iar actionarii constientizeaza acest lucru. Ei vor sa-si marcheze profiturile, si sa-si modifice portofoliile de investitii.

Pana in prezent numai circa jumatate din fimele de asigurari si-au majorat capitalul social pana la noile limite impuse. Restul sunt in expectativa, ne-a declarat Nicolae Crisan, presedintele CSA.

Adaptarea capitalului la indicii de solvabilitate si lichiditate ceruti de noua legislatie adaptata la cea europeana creeaza deja unele probleme companiilor locale. Un exemplu este firma Ardaf, fortata de CSA printr-un plan de redresare financiara sa isi majoreze capitalul social cu circa sapte milioane de euro, din cauza constatarii unei lipse de lichiditate a scaderii gradului de solvabilitate. Desi proprietarul Ovidiu Tender ne-a declarat ca va majora capitalul Ardaf, surse din piata spun ca Tender se gandeste sa vanda compania.

- Anul acesta au avut loc cinci achizitii importante ce insumeaza aproape 100 de milioane de euro

- Piata asigurarilor din Romania este acoperita numai in propotie de 20%

- Pentru 2005 se asteapta o crestere de 45%, la 1,1 miliarde de euro a primelor brute subscrise

- Numai circa 50% din cei 43 asiguratori si-au majorat capitalul conform cerintelor CSA
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri