Creditarea isi va reveni in termen de 6 luni, in conditiile in care dobanzile au inceput sa coboare, sustine seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, adaugand ca BNR nu ar fi putut sa relaxeze politica monetara in lipsa unui acord extern al Romaniei.
"Dobanzile au inceput sa coboare si Romania este pe drumul pe care in 6 luni creditarea isi va reveni", a spus Franks, in cadrul unui seminar desfasurat la Academia de Studii Economice (ASE).

El a mentionat ca relaxarea politicii monetare nu ar fi fost posibila inaintea acordului extern al Romaniei, "insa acum este mai mult loc" si a adaugat ca politica fiscala este restrictiva, insa, de asemenea, "nu la fel de restrictiva cum ar fi fost in cazul in care nu exista acest pachet de finantare", potrivit NewsIn.

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au subliniat, in prima parte a acestui an, ca relaxarea politicii monetare va veni numai dupa ce guvernul va da primele semne de intarire a politicii fiscale.

De la inceputul acestui an, BNR a coborat dobanda cheie de la 10,25% la 8,5% pe an, iar rezervele minime obligatorii au scazut de la 18% la 15% pentru pasivele bancilor in lei si de la 40% la 30% pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mica de 2 ani. Pentru pasivele cu scadenta reziduala mai mare de 2 ani, BNR a decis ca bancile sa nu mai constituie deloc rezerve obligatorii.

Pe de alta parte, Franks a precizat ca FMI este flexibil in ce priveste Romania, iar o decizie precum majorarea TVA ramane la latitudinea guvernului.
"Guvernul decide ce optiuni poate alege, dar, daca va decide (majorarea TVA, n.r.), va trebui sa ne uitam la multe detalii", a spus seful misunii FMI.
El a amintit ca, in cazul in care economia isi va reveni rapid, deficitul bugetar ar putea fi mai mic, "dar trebuie sa ne pregatim pentru ce e mai rau", mentionand, in privinta cresterii economice, ca evolutia buna a sectorului agricol in 2008 isi va pune amprenta cu siguranta si pe evolutia economiei in acest an.

FMI a revizuit prognoza pentru contractia economiei Romaniei in acest an la 8-8,5%, de la estimarea anterioara de 4,1%, "ceea ce reprezinta o recesiune severa", a declarat luni seful misiunii FMI. Totodata, Franks considera ca, in 2010, economia Romaniei ar putea inregistra o crestere cuprinsa intre 0,5% si 1%.

In ceea ce priveste deficitul bugetar, noua tinta pe 2009 stabilita de FMI cu autoritatile romane este de 7,3% din produsul intern brut (PIB), iar, pentru 2010, oficialii FMI au precizat ca se asteapta la o reducere a deficitului public sub 6% din PIB.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri