Ministerul Finantelor Publice (MFP) a plasat prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, cu 49% peste nivelul anuntat initial, iar rata dobanzii este de 5,25% pe an, potrivit datelor bancii centrale.
Valoarea anuntata a licitatiei de titluri de stat in valuta, care s-a adresat numai pietei interne, a fost de 300 milioane euro, MFP luand in schimb din piata toata suma ofertata de cele 11 banci, scrie NewsIn.

Astfel, dealerii primari au fost Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citigroup Europe PLC Dublin - sucursala Romania, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank.

Titlurile vor fi emise pe 19 august 2009, iar data scadentei este 19 august 2013.

In acest an, Finantele au emis deja titluri de stat in lei de aproape 50 milioane lei (circa 12 milioane euro), de patru ori mai mult decat in intreg anul 2008.

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit tinta agreata cu autoritatile romane pentru deficitul bugetar la 7,3% din produsul intern brut (PIB) in acest an, fata de nivelul stabilit anterior, de 4,6% din PIB, iar Fondul va aloca pentru acoperirea deficitului bugetar al Romaniei "aproximativ jumatate din transa care trebuie sa intre in septembrie si jumatate din cea din decembrie", respectiv circa 1,75 miliarde euro.

Ministrul de finante, Gheorghe Pogea, a anuntat ca deficitul bugetar al Romaniei pe primele sapte luni s-a adancit la 3% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ministerul de Finante s-a imprumutat 558 de milioane de lei de la banci
Setari Cookie-uri