Ministerul Finantelor Publice a primit oferte de la 23 de banci pentru intermedierea emisiunii de euroobligatiuni de 500 milioane euro, pe cinci ani, ce ar urma sa fie lansata spre finalul lui 2009 sau inceputul lui 2010, iar lead-managerii vor fi cunoscuti la finele lunii august.
"Au fost admise 28 de institutii de credit, insa am primit 23 de oferte ferme. Doua societati nu au trimis oferte si au anuntat ca nu vor participa, iar celelalte trei nu au raspuns pana la termenul stabilit. Saptamana aceasta vom face evaluarea propunerilor primite si vom prezenta lista scurta", a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Trezoreriei statului, Laurentiu Andrei.

El a precizat ca dupa prezentarea listei scurte vor urma negocieri "cu imbunatatirea ofertelor" si apoi selectarea lead-managerilor.

"Pana la sfarsitul lunii august vom afla care sunt lead-managerii pentru aceasta emisiune. Poate fi vorba si de un sindicat. Data trecuta am avut trei lead-manageri si ne gandim sa mergem si acum pe aceasta formula", a mai spus Andrei.

MFP solicitase, in 7 august, bancilor de investitii propuneri pentru intermedierea unei noi emisiuni de eurobonduri pe piata externa, cu valoare indicativa de minimum 500 milioane euro si maturitate de 5 ani, programata, cel mai devreme, pentru a doua parte a lui 2009, care sa fie transmise pana pe 17 august, ora 15:00.

Sumele obtinute vor servi pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.

Procesul de selectie se va desfasura in doua etape, cu o prima evaluare a propunerilor in aproximativ cinci zile lucratoare. Ulterior, ministerul va intocmi o lista scurta, iar bancile de investitii selectate vor trebui sa depuna ofertele finale.

"Avand in vedere tonul pozitiv al pietei, imbunatatirea sentimentului investitorilor, cresterea gradului de lichiditate, dinamizarea pietei secundare aferente euroobligatiunilor emise de state si intentiile altor emitenti suverani comparabili, Ministerul Finantelor Publice demareaza procedura de selectie a lead managerilor pentru lansarea unei emisiuni de obligatiuni in euro pe piata internationala de capital", se arata in anuntul publicat de MFP pe pagina sa de Internet.

Perioada estimata pentru lansarea emisiunii este a doua parte a anului 2009, dar ministerul precizeaza ca, in cazul inrautatirii conditiilor din piata, nu sunt excluse amanarea, anularea sau schimbarea conditiilor tranzactiilor.

Secretarul de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP) Bogdan Dragoi declara la inceputul lunii iunie ca Romania ar putea efectua, in ultima parte a acestui an, o emisiune de eurobonduri de minimum 500 milioane euro, cu maturitatea intre 5 si 10 ani.

Dragoi preciza ca Ministerul Finantelor vrea in continuare sa emita eurobonduri pe piata externa in luna septembrie, in conditiile in care prima de risc (CDS) a Romaniei va ramane la nivelul din prezent, respectiv la circa 300 de puncte de baza.

Ultima emisiune de eurobonduri lansata de Romania a fost in iunie 2008, cand au fost vandute titluri de 750 milioane euro.
Pe 14 august, Finantele au vandut, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, in valoare de 447 milioane euro, cu maturitate la 4 ani si o rata a cuponului de 5,25%.

In plus, luna trecuta, MFP a imprumutat aproximativ un miliard euro de la banci, cu mare discretie, printr-un aranjament de tipul "club loan", mai putin transparent, insa mai ieftin decat emisiunile de titluri in valuta sau de imprumuturile sindicalizate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri