Finantele au plasat obligatiunile pe trei ani la un randament anual mediu de 10,24%

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a plasat obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la trei ani, in valoare de numai 301,75 milioane lei (71,3 milioane euro), la un randament mediu anual de 10,24%, in scadere fata de cel acceptat anterior, potrivit datelor bancii centrale.
Astfel, Finantele au atras cu 64,5% mai putin decât valoarea de 850 milioane lei anuntata initial, iar randamentul maxim acceptat a fost de 10,25% pe an, anunta NewsIn.

Bancile au depus cereri de cumparare de aproape 1,38 miliarde lei (326 milioane euro).

La şedinta similara din 16 iulie, MFP a plasat obligatiuni de stat de tip benchmark, cu scadenta la trei ani, in valoare de 633,01 milioane lei (150,2 milioane euro), la un randament mediu anual de 10,98%.

In acest an, Finantele au emis in total titluri de stat in lei de 51,2 miliarde lei (peste 12 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste patru ori mai mult decât in intregul an 2008. De asemenea, MFP a plasat, saptamâna trecuta, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobânda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, la o rata a dobânzii de 5,25% pe an.

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit tinta agreata cu autoritatile române pentru deficitul bugetar la 7,3% din produsul intern brut (PIB) in acest an, fata de nivelul stabilit anterior, de 4,6% din PIB, iar Fondul va aloca pentru acoperirea deficitului bugetar al Romaniei "aproximativ jumatate din tranşa care trebuie sa intre in septembrie şi jumatate din cea din decembrie", respectiv circa 1,75 miliarde euro.

Ministrul de finante, Gheorghe Pogea, a anuntat ca deficitul bugetar al României pe primele şapte luni s-a adâncit la 3% din PIB.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri