21 August 2009

Mai are Fitch incredere in Bancpost si Banca Romaneasca?

Fitch, una dintre cele mai mari agentii de rating, a taiat ratingul individual al Bancpost cu o treapta si a anuntat o perspectiva negativa pentru creditele sale pe termen lung, dar si pentru cele ale Bancii Romanesti.

Creditele neperformante din portofoliul Bancpost nu au fost pe placul Fitch

Fitch Rating a coborat ratingul individual al Bancpost cu o treapta, de la ‘D’, pana la ‘D/E’, ca urmare a unui impact semnificativ nefavorabil al creditelor neperformante asupra capitalizarii banci, se explica in raportul agentiei de evaluare financiara.

In plus, cresterea costurilor de finantare pe care Bancpost le are si inrautatiea mediului operational vor continua sa puna presiune, pe termen scurt, asupra profitabilitatii bancii, explica Fitch.

Totusi, Fitch afirma ca nivelul capitalizarii Bancpost este inca solid, dar, pe viitor, in functie de cum va evolua portofoliul de credite si mediul operational in care banca isi desfasoara activitatea, nu exclude necesitatea unor noi injectii de capital din partea actionarilor.

Actionariul majoritar al Bancpost, grupul bancar elen EFG Eurobank Ergasias, a afirmat, in repetate randuri, ca va continua sa sprijine banca din Romania. Mai mult, pentru a-si mentine capitalizarea adecvata, Bancpost a realizat doua majorari de capital de la inceputul acestui an.

Fitch a confirmat, tot ieri, ratingul ‘BBB’ pentru creditele pe termen lung in moneda straina al Bancpost, dar a atras atentia ca perspectiva este negativa. Agentia a mai mentinut si ratingul ‘F3’ al creditelor pe termen lung si ratingul 2 de suport.

Agentia de rating a sesizat si o deterioare a calitatii activelor institutiei de credit controlate de EFG Eurobank, pe fondul crizei economice ce a afectat si piata bancara din Romania. Bancpost ocupa, la sfarsitul anului 2008, locul 8 in clasamentul bancilor de pe piata locala dupa valoarea activelor.

Perspectiva Fitch pentru Banca Romaneasca este negativa

Perspectiva ratingului creditelor pe termen lung ale Bancii Romanesti este negativa, dar calificativul dat de agentia de evaluare Fitch a fost mentinut la ‘BBB’.

Fitch considera ca Banca Romaneasca este, in continuare, expusa la riscurile creditelor in valuta acordate fara garantii, imprumuturi a caror evolutie ar putea conduce la o majorare a creditelor neperformante.

Calificativul creditelor pe termen scurt a fost mentinuat la ‘F3’, iar Fitch a mai pastrat si ratingul individual al Bancii Romanesti la nivelul ‘D’. Banca Romaneasca mai are din partea Fitch si un rating de sustinere 2.

Astfel, ratingul de sustinere arata potentialul ridicat al Bancii Romanesti de a beneficia de sprijin din partea bancii mama, National Bank of Greece, in timp ce ratingul individual reflecta dimensiunea redusa a institutiei si profitabilitatea slaba.

Grupul financiar elen National Bank of Greece detine, in prezent, pachetul majoritar de la Banca Romaneasca, controland peste 89% din capitalul social al bancii.


Citeste si